fbpx

Mire tanítsd meg a kutyád?

A kutyád tanításával magadról is tanulsz

Amikor elkezded tanítani a kutyádat előbb utóbb felbukkannak majd a problémák, a legváratlanabb akadályok gördülnek eléd, és eljön az a pillanat is, melyben lehetetlennek érzed, hogy elérd az áhított célt, melyet kitűztél önmagad és a kutya elé. Legyen szó akár a laza pórázon sétáltatásról vagy arról, hogy a kutyád mindig minden helyzetben képes legyen visszamenni hozzád, ha hívod őt.

Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a kutya tanításával a látásmódunkat is fejlesszük. Ezzel ugyanis már fél sikert érünk el, és idővel, a megfelelő kutya tanítási technikákkal, a fény is megjelenik az alagút végén:
-az addigi “lehetetlen” -ről kiderül, hogy végtelen lehetőséget rejt,
-az “akadályok” valójában segítenek meghúzni a határokat
– és a “problémák” csupán vezérfonalak a fejlődés útján.
A problémák, az akadályok, és a lehetetlennek tűnő pillanatok megmutatják, mi az, amivel még dolgunk van, nemcsak a kutyánk tanításában, de az életben is. A kutyás életben ha, az “A” – verzió nem működik, akkor jöhet a “B” – verzió és így tovább, amíg végül eljutunk az ideális megoldáshoz.

A harmónia megteremtése

A kutyás problémák feloldásában, és a kutyával a békés élet megteremtésében a harmóniára törekvés kulcsfontosságú. A harmónia megteremtéséhez türelem, kitartás és próbálkozások sora szükséges mind a kutya tanításában, mind a kutyás életmód kialakításában. Hiszen a kutya ragadozó állat, más szükségletekkel születik, mint az ember. Megismerni a kutya szükségleteit, és a saját igényeddel összhangba hozni ezt, sokszor kihívás.
A közös aktivitások segítenek összhangba hozni a saját igényeidet a kutyád szükségleteivel és létrehozni a közös világotokat, melyben
szorosabb kapcsolat alakulhat ki közted és a kutyád között
megismerheted a kutyád szükségleteit
– könnyebben felismerheted a kutyád jelzéseit és érzéseit
csiszolhatod a kölcsönös kommunikációt és
elmélyítheted vele a kapcsolatot.
Pl. kutyasétáltatás, kirándulás, játék a kutyával, kutyamasszázs, közös futás, ápolás- fésülés és így tovább.

A Te világod és a Kutyád világa eltérő. Ha ezt a két világot össze tudod kapcsolni, akár egy közös tevékenységben, kialakulhat az Közös világ, melyben, a harmónia kibontakozhat.

Határok meghúzása

A harmonikus kutyás élet megteremtésében a közös aktivitás mellett a határok meghúzása is fontos. A kutya számára egyértelmű határokat tudunk meghúzni a biztonságos távolság kijelölésével és a szabályok kialakításával. Mindebben segít a kutya tudatos felkészítése és célzott feladatokra tanítása.

1. Biztonságos távolság kijelölése

A biztonságos távolság független a póráz hosszától. A biztonságos távolság az általad (gazdi által) meghúzott határ, melyen belül 100%-ban el tudod érni a kutyád figyelmét, és azt hogy szót fogadjon neked.

A biztonságos távolság határát a környezethez érdemes igazítani. Ha sok a zavaró tényező a környezetben pl. nagy a tömeg a távolság csökkentése ajánlott. Minden olyan szituációban, ahol úgy érezzük, hogy a kutya figyelmét nehezen vagy már nem tudjuk visszahozni: csökkentsük a kutya eltávolodásának határát. Ez nem azt jelenti, hogy a póráz hosszt rövidítjük, hanem azt, hogy a kutyát céltudatosan tanítjuk olyan feladatokra, ami segíti őt abban, hogy hívásra odajöjjön hozzánk, vagy laza pórázon is tudjon sétálni… és így tovább, képes legyen a figyelmét ránk koncentrálni, még akkor is ha sok a zavaró tényező körülötte.

2. Szabályok kialakítása

Különböző szituációkban érdemes a kutyát szabályok betartására tanítani, hogy az esetlegesen veszélyes helyzeteket megelőzzünk. A szabályok biztonságot adnak kutyának és gazdájának is, otthoni környezetben és séta közben egyaránt.

Az erőszak- és büntetésmentes kutyaoktatásban a szabályok kialakítása előtt feladatokat tanítunk a kutyának. Az önkontroll, a tiltás pozitív tanítása, a figyelem koncentrálása mind segítik a kutyát abban, hogy a képességei fejlődjenek és az élethelyzetekben működőképes szabályokat tudjunk kialakítani a kutya számára, melyben jól érzi magát ő is és mi magunk is. Így leszünk mi magunk is képesek arra, hogy a váratlan élethelyzetekben is magabiztosan tudjuk navigálni a kutyát.
Ilyen szabályok például:
– Amikor a kutyád meglát egy másik kutyát = menjen oda hozzád
– Amikor az utcán sétáltok és a járda széléhez = álljon meg a kutyád a járda szélén, az úttestre csak veled együtt, a kérésedre lépet le

Kölcsönös kapcsolat és biztonság

Az általad kialakított szabályok és meghúzott határok teremtenek biztonságot a kutyád számára.

Végeredményben nem csak önmagad és a kutyád számára, de a környezetben élő emberek, és állatok számára egyaránt biztonságot tud adni, ha tanítod a kutyádat, és a tanított feladatokkal megtanulsz határokat húzni és szabályokat kialakítani.

Próbáld ki a gyakorlatban SzimatONline!

Persze maradhatsz az elméletnél is… azonban a valódi változást tapasztalat útján érheted el.
Ismerkedj meg egy könnyed gyakorlatsorral a Kutya tanítása erőszak- és büntetésmentesen tudástár minikurzusban, mely segítségével elérheted a kutyád együttműködését és könnyebben alakíthatsz ki szabályokat, húzhatsz meg határokat.

A Te Kutyád is képes rá, hogy szót fogadjon Neked! 😉

A SzimatONline kutyaoktatás, közösség, inspiráció és gyakorlati tanulás a kutyáddal együttahol a személyes fejlődésed is teret kap. Egyensúlyban a természet ritmusával és a tudományos kutatások eredményeivel. 100% erőszak- és büntetésmentes tanítással a stresszmentes kutyás életért.


Szeretettel várlak tanulni a kutyáddal együtt,
Varga Réka biológus és kutyaoktató

#tudatosság #jelenlét #önismeret #szeretet #bizalom #együttműködés #erőszakmentesen és #büntetésmentesen a kutyaoktatásban

Az írást olvashatod a kutyaoktatoblog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon is. Minden jog fenntartva! A szöveg másolása, többszörözése, magán- és üzleti célú felhasználása tilos a szerző, Varga Réka, írásbeli beleegyezése nélkül. A kutyaoktato.blog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon található cikkek linkje szabadon megosztható, ugyanakkor a tartalmak másolása, egy-egy részlet kiragadása tilos a szerző írásbeli engedélye nélkül. A jogtalan felhasználás jogi következményeket von maga után.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!