fbpx

Hogyan vezesd a kutyád?- Az “orránál” fogva!

– “ÜL! Ezaz! Ügyes! Jó kutya vagy!”- a kutya leül és kapja a jutalmat.
– “MARAD! NEM! Mondom MARAD!” – a kutya elszalad -“Ne menj el!”
– “GYERE IDE, ha már elmentél! GYERE IDE!” – a kutya ránéz a gazdájára, majd tovább szalad, messzebb a gazdájától.

Ismerős számodra, hogy otthon a kutyád egyszerűen meghallja a kéréseidet? De amint kutyasétáltatásra kerül a sor, már nem olyan egyszerű elérni, hogy szót fogadjon neked. Olykor nem hallja meg a kérésedet, vagy ha meg is hallja, mégsem úgy fogad szót, mint ahogy elvárnád tőle.

Miért nem fogad szót a kutyám?

A kutyák gyakran azért nem csinálnak meg kérésre egy-egy feladatot, mert a környezeti ingerek elvonják a figyelmüket. A kutyasétáltatás pont egy olyan tevékenység, mely a kutya számára kihívásokkal kecsegtet e téren. Kutyasétáltatás közben a hangok, a mozgások, a szagok intenzíven váltakoznak, és a kutya figyelmét ez könnyen lekötheti, vagy épp elvonhatja arról, amit a gazdája szeretne tőle kérni az adott pillanatban.


Kutyasétáltatás közben éppen jön egy másik kutya… elmegy egy robogó… kongatni kezdik a déli harangszót… egy kisgyermek szeméből könny fakad, majd sírása fokozza azt a szűnni nem akaró zajt, melyben hol a kutyaugatás, hol a gyorsan mozgó járművek kerékcsikorgása , hol a déli harangszó kongása hallatszik erősebben. Mindeközben a kutyád figyelme a környezet változásaival összhangban csapódik ide-oda; hol más állatok szagát szimatolja, hol a kipufogó gőzét… hol egy guruló labdát szugerál, majd az embereket fürkészi tekintetével… az utcán siető léptűeket… a lassan vánszorgókat… a futókat… az egymással cseverészőket… és a konfliktusba keveredők csípős civakodását, kiknek cipőtalpa élesen koppan a betonon. A Te szavad, kérésed a kutyád felé pedig nemes egyszerűséggel elvész az információk rengetegében.


A Te kutyád is képes szelektíven hallani?

A kutyák sétáltatás közben annyira telítődhetnek a környezeti ingerek által, hogy sokszor pont az az értékes információ kerüli el a figyelmüket, amit a gazdi szeretne közvetíteni feléjük. Így megesik, hogy a kutya csapong a sok információ közepette, és a figyelme hol itt van, hol ott, ami miatt hol “szót fogad” hol nem. Szélsőséges esetekben bizonytalanságot, belső feszültséget is okozhat a kutyának, ha túltelítődik a környezeti információkkal és ekkor a szelektív halláson túlmenően a kutya viselkedésében nem kívánatos jelzések jelenhetnek meg, mint például a morgás, a vicsorgás, a támadás vagy a merevség, “lefagyás”, lecövekelés vagy a menekülés.

Hogyan vezesd a kutyádat?

A fentieket megelőzhetjük, ha pár dologra odafigyelünk és a kutyát rendszeresen tanítjuk, hogy a figyelmét a külső környezeti hatásokról, ránk- a gazdájára- koncentrálja.

1. VÁLASZD TUDATOSAN AZ ÚTVONALAT: HOVA
Kutyasétáltatás közben a környezeti ingerekre nincs ráhatásunk. Azonban megfigyelhetjük, hol van kevesebb zaj, mozgás és a kutya viselkedéséből következtethetünk rá, hol van kevesebb szaghatás. Ezeket a csendesebb, nyugodtabb környezeteket vagy sétáltatási útvonalakat gyakrabban felkereshetjük a kutyával, hogy a figyelmét a kéréseinkre könnyebben koncentrálhassa.

2. VÁLASZD TUDATOSAN AZ AKTIVITÁS IDŐPONTJÁT: MIKOR
A kutyád szervezetének is szüksége van regenerálódásra. Ha pont akkor viszed sétálni, amikor a szervezete pihenne, könnyedén válhat a kutyasétáltatás stresszessé a számára és a számodra is. Figyeld meg mire van szüksége a kutyádnak és igazítsd a sétáltatást a napirendjében a megfelelő időpontra.

3. VÁLASZD TUDATOSAN A TANÍTÁST: MIT
A kutyád számára és saját magadnak egyaránt megkönnyítheted a közösen töltött időt, ha előre tudod mit taníts neki, ahhoz, hogy könnyebben szót fogadjon neked. Ha a kutyáddal nyugodtan és stresszementesen szeretnél sétálni, abban a célzott feladatok tanítása segít, mint például a figyelem koncentrálása. A figyelem koncentrálására a kutyákat meg tudjuk tanítani. Így lehetséges, hogy kutyasétáltatás közben Te magad válj a kutyád számára egy biztonságos “ponttá”, akire ha figyel, nyugalmat lel. Kutyasétáltatás közben kiemelkedő fontosságú a kutyád számára, hogy Te, mint gazdi, legyél a biztonságos bázis, a figyelem középpontja, bármi is történjen körülöttetek. 

Az “orránál fogva”: HOGYAN

A legegyszerűbb, ha az alapokkal kezded a tanítást. Egyszerűen tanítsd meg a kutyádat, hogyan VEZESD ŐT AZ “ORRÁNÁL” FOGVA! A kutyák figyelméhez ugyanis a szagláson keresztül vezet a legrövidebb út. Egy finom falatra az ebek hamar felfigyelnek még akkor is, ha nem látják azt, csak a szagát érzik. Amikor a kezedbe fogsz egy falatot (a kutyád ételét) és azt elkezded húzogatni a kutya orra előtt, akkor nagyon nagy valószínűséggel a kutya elkezdi követni a kezedet. És lám, már vezeted is a kutyádat, aki önszántából követ Téged! Nem kell pórázt húzni és nem kell szavakat sem kimondani.

A KÉPLET EGYSZERŰVÉ VÁLIK A KUTYÁD FEJÉBEN
1.emberi kéz=finom falatok, amit érdemes követni
2. ha tanítod tovább a kutyádat, akkor elérheted azt is, hogy
emberi kéz=finom falatok + kézjelekre végzett feladatok
3. és végül
emberi kéz=kézjelek+biztonságot adó feladatok, amit kutyasétáltatás közben is bárhol és bármikor “bevethetsz”

A szaglás és szimatolás tanítása segít a figyelem koncentrálásában és nem mellesleg a kutyád mentális aktivitás igényét olyannyira képes kielégíteni, hogy nemcsak kutyasétáltatás közben, de akár a lakásban is könnyedén le tudod őt fárasztani.

Próbáld ki a gyakorlatban is SzimatONline!

Persze maradhatsz az elméletnél is… azonban a valódi változást tapasztalás útján érheted el.
A “Kutya tanítása erőszak- és büntetésmentesen tudástár” minikurzusban egy gyakorlatsort is találsz, mely segítségével elérheted a kutyád figyelmét.

IGEN, a Te Kutyád is képes rá, hogy szót fogadjon Neked! 😉

A SzimatONline kutyaoktatás, közösség, inspiráció és gyakorlati tanulás a kutyáddal együtt, ahol a személyes fejlődésed is teret kap. Egyensúlyban a természet ritmusával és a tudományos kutatások eredményeivel. 100% erőszak- és büntetésmentes tanítással a stresszmentes kutyás életért.

Szeretettel várlak tanulni a kutyáddal együtt,
Varga Réka biológus és kutyaoktató

#tudatosság #jelenlét #önismeret #szeretet #bizalom #együttműködés #erőszakmentesen és #büntetésmentesen a kutyaoktatásban

Az írást olvashatod a kutyaoktatoblog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon is. Minden jog fenntartva! A szöveg másolása, többszörözése, magán- és üzleti célú felhasználása tilos a szerző, Varga Réka, írásbeli beleegyezése nélkül. A kutyaoktato.blog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon található cikkek linkje szabadon megosztható, ugyanakkor a tartalmak másolása, egy-egy részlet kiragadása tilos a szerző írásbeli engedélye nélkül. A jogtalan felhasználás jogi következményeket von maga után.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!