fbpx

Büntetés nélkül is szót fogadó kutya? Igen, lehetséges! II. rész

Mi történik, ha elhagyjuk a büntetést a kutya tanításából?

Erőszakmentesen és büntetésmentesen is meg lehet tanítani a kutyának, hogy mi az amit lehet, és mi az amit nem. Szabályokat, határokat lehet kialakítani és egy biztonságos keretet adni a kutyusnak.

Büntetés nélkül megjelenik a kölcsönös, mély bizalom és az együttműködés. Hibázhat a kutya, de emberként tudjuk, ha megfelelő módon megmutatjuk a kutyának mi a helyes út, ő szívesen követ majd minket és szót fogad nekünk. Türelem és empátia szükséges mindehhez. Felismerni, ha hibázik a kutya, és nem engedni, hogy a düh irányítsa tetteinket. Minél objektívebben szemléljük, elvonatkoztatunk önmagunkról a stresszes helyzetekben, annál könnyebben lelhetünk a megoldásra. És feltehetjük magunknak a kérdés:

“Mi az amit nem tanítottam meg a kutyámnak, és én szeretném, hogy ő azt tudja, és mi az amire valójában szüksége van, ami róla szól és nem rólam?”

ÖNISMERET ÉS TUDATOSSÁG

A büntetés ott kezdődik ahol a tudás véget ér. Kiváltképp jellemző ez olyan szituációkban, melyek “túlnőnek rajtunk”. Ha olyan szituációba kerülünk kutyánkkal, amit nem tudunk helyén kezelni, akkor stresszesek leszünk, lefagyunk vagy kapkodunk és sokszor a kutyát hibáztatjuk, holott a mi tudásunk hiányos.
A stresszes helyzetekben, ha megállsz egy pillanatra és megkérdezed magadtól: miért dühít fel, ha a kutyám nem fogad szót nekem? Mi a valódi oka a feszültségemnek? Mi a feszültségem forrás? A mélyben ott vannak a valódi okok, melyek között szerepelhet egy munkahelyi konfliktus, vagy egy családi probléma… “ami miatt épp aznap és amiatt idegesebb lettem, a kutyám pedig megérezte ezt?” Mert a kutyák kiszagolnak mindent, nekik nem tudunk hazudni.
Önmagunk megismerése és az érzések tudatosítása első lépés ahhoz, hogy a kutyánkkal egészséges kapcsolatot ápoljunk.
Ha meg tudod figyelni önmagad, akkor a megoldás is érkezik magától: “jobban figyelek ma, mert feszültebb vagyok. Most inkább pórázra rakom a kutyámat és feladatokat kérek tőle séta közben, és amikor biztonságos helyre értünk játszok vele egy jót, ami engem is kikapcsol.” Ahelyett, hogy elvárnád, hogy a stresszes hangulatod egyáltalán ne befolyásolja a kutyád viselkedését és “minta kutya” legyen aznap is, amikor neked rossz napod van, állj meg egy pillanatra és figyeld meg mi zajlik benned, majd ehhez igazítsd a kutyáddal való aktivitást.

FORCE- FREE KUTYAOKTATÁS

A force-free, vagy magyarul az erőszakmentes kutyaoktatás azt jelenti, hogy a kutyát vezetjük, segítünk neki kiigazodni az emberi világban és a problémás viselkedések megelőzésére helyezzük a hangsúlyt. Mindezt tudományos nyelven többek között a pozitív megerősítéssel, differenciális megerősítéssel, klasszikus kondícionálással, ellen- kondícionálással és deszenzitivizációval elérhetjük A kutyák életéből a büntetés és az erőszak minden formáját mellőzzük. A tudatosságra törekszünk.

Próbáld ki az erőszakmentes kutyaoktatást SzimatONline!

Kattints a “Kutya tanítása erőszak- és büntetésmentesen tudástár” minikurzusra, ismerd meg az erőszakmentes kutyaoktatás alapjaival és a kutyád szükségleteivel, majd sajátíts el egy gyakorlatsort, mely segít a kutyád figyelmének elérésében és a mentális egészségének fenntartásában, miközben Te magad is kikapcsolódsz.

A SzimatONline kutyaoktatás, közösség, inspiráció és gyakorlati tanulás a kutyáddal együtt, ahol a személyes fejlődésed is teret kap. Egyensúlyban a természet ritmusával és a tudományos kutatások eredményeivel. 100% erőszakmentes és büntetésmentes tanítással a stresszmentes kutyás életért.

Szeretettel várlak tanulni a kutyáddal együtt,

Varga Réka biológus és kutyaoktató

#tudatosság #jelenlét #önismeret #szeretet #bizalom #együttműködés #erőszakmentesen és #büntetésmentesen a kutyaoktatásban

Az írást olvashatod a kutyaoktatoblog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon is. Minden jog fenntartva! A szöveg másolása, többszörözése, magán- és üzleti célú felhasználása tilos a szerző, Varga Réka, írásbeli beleegyezése nélkül. A kutyaoktato.blog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon található cikkek linkje szabadon megosztható, ugyanakkor a tartalmak másolása, egy-egy részlet kiragadása tilos a szerző írásbeli engedélye nélkül. A jogtalan felhasználás jogi következményeket von maga után.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!