Szarvasgombász kutyát szeretnél? Triflakutya képzés egyszerűen II.

II. rész- Triflakutya tréningterv

Ez a blogbejegyzés a “Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen” többrészes sorozat II. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Ebben a bejegyzésben megosztom Veletek a 6 hétre lebontott tanulási tervünket. Csak a  keresési résszel foglalkozva 6 fő lépésben, vázlatosan mutatom be a feladatokat. A feladatok részletezését a heti bejegyzésekben láthatjátok majd.

Fontos megemlítenem, hogy saját kutyámmal nem a nulláró indulunk. Amióta nálam van minden nap tanulok vele pár percet és az alapokat már lefektetteük mind az engedelmességi, mind a keresési szinten. Szarvasgombával ezelőtt még nem találkozott. Viszont, hogy leteszteljem a 6 hetes tanítási módszerem, egy teljesen “kezdő” kutyával is végigcsináljuk a tréninget.

A további tréningtervért és videosgedletekért látogass el a honlapunkra és JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

A végcélt (5 trifla megtalálása 10 perc alatt, 100m2  területen) figyelembe véve apró lépésekre bontottam le a “tananyagot”. A a “step by step” (lépésről lépésre) tanítási módszer lényege, hogy a cél felé vezető utat apró lépésekben tesszük meg. Mindig annyival nehezítve a feladatokat amennyit még  kutya megért, és sikerélménnyel összekötve tud megtanulni. Jelen esetben 6 lépésre bontottam le a 6 hetet, 6 fő célt határozva meg minden egyes hétre. Hogy a 6. hét végére egy magabiztos, önálló munkavégzésre alkalmas triflakutyával legyünk gazdagabbak.

A tanítás alatt végig pozitív megerősítést használok, illetve segédeszközökkel gyorsítom fel a megértés folyamatát. Fontos, hogy nincs büntetés! A lényeg, hogy motiválni tudjam a kutyákat és játéknak vegyék a keresést. Ezért mindig a tanulás csúcspontján hagyjuk abba a napi feladatok gyakorlását, hogy a legjobb érzéssel zárjuk le azt. Ezt követően mindig játék következik a kedvenc labdával vagy az aktuális játékkal amiért a kutya rajong. Ez is egy nagyon fontos momentum, hiszen így biztosan jó dolgokhoz kötik a kutyák a tanulást. A tanulás időtartamát fokozatosan növelem. A szaglás intenzív használata rendkívüli módon képes lefárasztani a kutyákat, így fokozatosan szoktatom őket ehhez a feladathoz.

Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a ciksorozat III. része- Triflakutya #stepbystep 1. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv első heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!