Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen III.

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Ez a blogbejegyzés a “Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen” többrészes sorozat III. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!

A blogcikk sorozatból nőtte ki magát a TriflavadászON online kurzus, melyet a www.szimatonline.hu oldalon megtalálsz.

III. rész- Triflakutya #stepbystep 1. hét

Túl vagyunk az első héten. Tanultunk bent is, kint is, napsütésben és esőben, különböző napszakokban, futtatóban és szabadban, pórázzal és póráz nélkül is. A kutyák szépen haladnak, lelkesek, eddig minden a terv szerint megy. Megismertettem őket a szarvasgombával és megértették, hogy jó dolog kérésre megkeresni. Főleg, úgy hogy ketten együtt tanulnak rendkívül jól lesik el egymástól, hogy mit kell csinálni és erre még a versenyszellem is rásegít. Nem mellesleg a kereséstől minden alkalommal jól le is fáradnak agyilag. És mind tudjuk: a fáradt kutya a jó kutya. 🙂

Az első héten a célunk az volt, hogy a kutyák figyelmét felkeltsük, érdekessé tegyük számukra a szarvasgombát és annak illatát. Motivációt ébresszünk bennük és a “KERESD” vezényszót triflára is kiterjesszük (eddig játékok keresését tudták). Ehhez a klikkert használtuk elég aktívan minden tanulásnál. Bent a lakásban+ kint egy jól ismert, kevéssé zavaró környezetben gyakoroltunk 4 feladatot. A cikk vége felé egy rövid összefoglaló táblázatot találtok a feladatokról (a teljes tréning tervet és a táblázat elérhető a www.szimatonline.hu TriflavadászON online kurzusán).

1. Szaglás bekapcsolása. Trifla=jutalomfalat
Első lépésben segítettem a tanulást: természetesen mindezt úgy, hogy a kutyák ültek, nyugodt helyen voltunk, kevés zavaró tényező volt a környéken és egyszerre csak az egyiknek mutattam meg a triflát. 3 alkalom után már értették miről van szó: trifla=jutalomfalat
Második lépésben ugyanezt játszottuk el csak már úgy, hogy megszokják, hogy a földön van a trifla.

Végül ha érdeklődtek utána akkor kapták a pozitív megerősítést.

2. Keresés: Trifla=zsákmány

A látás segítségével erősítettünk rá a szaglás használatára.

Első lépésben a triflát megmutattam nekik. Ha mentek utána és megérintették, akkor pozitív megerősítést kaptak a kutyák. Fontos, hogy pozitív élményeket társítsanak a tanuláshoz, így én soha nem alkalmazok egyáltalán büntetést.

Végül növeltem a távolságot, így sokszor már csak a szaglásra hagyatkozva tudták megtalálni.

3. Keresés: Trifla=szag

Megtanulta a kutya, hogy ha nem látja a gombát attól még ott van valahol és szag alapján meg tudja találni. Tehát elrejtettem a triflát és úgy kellett keresnie. Még mindig látta az egész folyamatot.

 Kinti környezetben a tanítás mindig kihívás, így a távolságot fokozatosan növeltem.Ekkor már nagy lelkesen ment és mutatta hol van a gomba.

Végül növeltem kicsit a távolságot. Fontos, hogy még mindig látta a mozdulatomat és azt, hogy körülbelül hol kell keresnie. Ez önbizalmat adott neki a kereséshez és egyben kicsi önállóságot is, hogy nem én mutogatok már neki hogy hol kezdjen keresni. Illetve végig figyelte a mozdulataimat, így egy pillanatra sem unatkozott. Viszont ehhez tudnia kellett már helyben maradni és megvárni amíg végzek.Levezető játék

A tanulás időtartama általában 5 perc volt. Nem kértem tőle többet, fokozatosan vezettem be az új feladatokat. Csak akkor mentünk tovább amikor már sziklaszilárdan tudott  megcsinálni egy-egy feladatot. És mindig a csúcson hagytuk abba a gyakorlást. Vagyis akkor, amikor a kutya motivációja és lelkesedése önmagához képest kiemelkedően magas volt. Minden tanulás végét egy nagy játékkal zártuk. Ezt személy szerint nagyon fontosnak tartom. Amellett, hogy lezárja a tanulást és ellazítja a kutyát, a közös játék rendkívül jó kapcsolaterősítés a gazdival és pozitív élménnyel zárja a közös tanulást (így észrevétlenül megszereti kutyánk az agyfárasztást is). 😉


Az első héten tehát a szaglás bekapcsolása volt a fő momentum.


Fontos: Mindig figyelek arra, hogy a kutya akit tanítok mindvégig lelkes maradjon, motivált, a csúcson hagyjuk abba a tanulást,és persze bennem is meg kell lennie a kellő motivációnak és aktivitásnak, hiszen csak így tudom őszintén motiválni a kutyát. Ha fáradt vagyok nem tanítom sokat, és tőle se várom el, hogy tanulni akarjon amikor már lecsukódnak a szemei. Mindennek megvan a maga helye és ideje.

Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a ciksorozat IV. része- Triflakutya #stepbystep 2. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

A TriflavadászON online kurzus a www.szimatonline.hu oldalon elérhető!

Nézz körül facebook oldalunkon is!

Triflakutya GY.I.K.

Hol tudok kutyámmal triflakutya vizsgára jelentkezni?

Triflakutya vizsgák szarvasgomba egyesületek szervezésében indulnak. Triflakutya vizsgát szervező egyesületek például:

http://szarvasgombaegyesulet.hu/tanfolyamok/
http://www.emsze.hu/

Hol tudok szarvasgomba kereső tanfolyamot elvégezni?
Egyesületek szervezésében indulnak szarvasgomba kereső tanfolyamok is. Ezek időtartama és ára egyesületenként változó.Tanfolyamot szervező egyesületek például:

http://szarvasgombaegyesulet.hu/tanfolyamok/
http://www.emsze.hu/

Milyen szarvasgombafajták vannak Magyarországon és mikor teremnek?

  • Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termőidőszaka július- november
  • Téli szarvasgomba (Tuber brumale), október- március
  • Fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis), június- szeptember
  • Homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides), augusztus- november
  • Nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum), ősszel
  • Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum)
  • Burgundiai szarvasgomba (Tuber uncinatum), nyár elejétől egészen télig
  • Késõi szarvasgomba (Tuber borchii), február- május
  • Kátrányszagú szarvasgomba (Tuber mesentericum), szeptember- decemberKöszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a ciksorozat IV. része- Triflakutya #stepbystep 2. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!

Hasznos linkek, további információk a triflákról:

http://szarvasgombaegyesulet.hu/kutyavizsga/
http://www.emsze.hu/index.html
http://www.pszg.hu/szgomba.html
http://www.trifla.hu/szarvasgomba/isztriai_szarvasgombahttp://truffle.hu/fajok.html
http://www.szarvasgomba.hu/szarvasgomba/
http://www.szarvasgomba-termesztes.hu/szarvasgomba-8.html

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!