Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen I.

Ez a blogbejegyzés a “Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen” többrészes sorozat első bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgáig még hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy a kutyásoknak és nem kutyásoknak egyaránt kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/I. rész- Ismerkedés a Triflakutya Vizsgakövetelménnyel


A kiképzés megkezdése előtt fontos, hogy tisztán lássuk a célt és a vizsgakövetelményekről is tájékozódjunk.

Szarvasgomba kereséshez Magyarországon egy kutyának 2 fázisú vizsgán kell megfelelnie. Az A fázis az engedelmességről szól, a B fázis a triflakeresésről. A B fázison csak akkor vehet részt a kutya ha az A fázis engedelmességi feladatain megfelelt minősítést szerzett.
Azaz

  • tud láb mellett ülni és nyugodtan várakozni amíg a gazdi kezet fog és beszélget egy idegen emberrel
  • engedi hogy egy idegen ember megvizsgálja, chipet olvasson le, fogazatát megnézze
  • laza pórázon tudja követni a gazdáját 200 méteren keresztül irányváltásokkal
  • előre küldhető adott irányba 15-20 méter távolságra
  • gyorsan és jókedvűen tér vissza a gazdájához hívásra
  • perceken keresztül helyben tud várakozni miközben a gazdi eltávolodik tőle 10 méterre
  • póráz nélkül is tudja követni a gazdáját

Fontos mindezek mellett a jó kontrollálhatóság. Hiszen a közös munka során erdei környezetben kell a kutyának együttműködnie a gazdájával, ahol rengeteg inger érheti. Akár vadszag akár egy felröppenő madár nem kapcsolhatja be bármikor a zsákmányszerző ösztönét. Meg kell tanítani, hogy semlegesen reagáljon a különböző vadállatokra, ne vegye üldözőbe őket és az erdőben 100%-osn a gazdájára és a triflakeresésre koncentráljon.
És már el is jutottunk a B fázishoz, ami egyéni kereső munkát jelent.
Vagyis a kutya képes legyen

  • póráz nélküli triflakeresésre
  • 10 perc alatt minimum 3 triflát találjon meg
  • keresés közben a kijelölt területen belül maradjon.

A vizsgán a triflák 2-5 cm mélyen vannak a föld alá rejtve. A kutyának a megtalálás helyét jeleznie kell valamilyen módon pl. leül, elkezd ásni (ugatás nem javasolt az erdő nyugalmának megzavarása végett). A gazdinak a találat helyéről ki kell szednie a gombát majd visszatemetni azt. Ennek elmaradása a vizsgából való kizárást eredményezi.

Ezen a linken rövid összefoglalót találhattok a triflakutya vizsgakövetelményekről, az elvárásokról, a hibázási lehetőségekről és a kizárás okairól: https://goo.gl/M5gvRR

Ennyit a vizsgakövetelményekről. Hamarosan jön a ciksorozat II. része- Triflakutya tréningterv ,  melyben egy 6 hetes triflakutya tanulási tervet osztok meg Veletek.


Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

Nézz körül facebook oldalunkon is!Triflakutya GY.I.K.

Milyen kutyafajta alkalmas szarvasgomba keresésre? És milyen életkorban lehet elkezdeni a kutya tanítását?
Keverék, fajtatiszta, kis- vagy nagytermetű, hosszú vagy rövid orrú… nem számít. Bármilyen kutyafajta/ keverék kutya bármilyen életkorban megtanítható szarvasgomba keresésre. A kutyák szaglása kiváló, az emberi képességeinkhez viszonyítva negyvenszer jobb. Rendkívül sok információt tudnak kiszűrni egy-egy szagmintából és ezt a szuperképességüket a gazdi kérésére is szívesen használják.

Miért érdemes megtanítani a kutyát szarvasgomba keresésére?
A közös tevékenység mind a gazdinak mind a kutyusnak rengeteg jó pillanatot tartogat. Érdemes olyan közös elfoglaltságot, hobbit találnunk kutyánkkal amiben ő kiélheti az ösztöneit, lefáradhat agyilag és fizikailag is egyaránt, illetve mindennek a gazdi is aktívan részese tud lenni. A közös sikerélmény erősíti a kapcsolatot, életcélt ad a kutyának. Leírhatatlanul jó érzés megtapasztalni azt, hogy kutyánk mennyire ügyesen és lelkesen használja az orrát és örömmel működik együtt velünk. Emellett mellékes jövedelemre is szert tehet a gazdi, hiszen a szarvasgomba keresett portéka. A szarvasgombászásra többféleképpen lehet tekinteni. Lehet hobbi, pénzkereseti lehetőség, és közös kutyás aktivitás is, mely erősíti a gazdi-kutya kapcsolatot.

Jogi háttér… Mi kell ahhoz, hogy szarvasgombát kereshessek kutyámmal?
Mind a gazdinak mind a kutyának le kell vizsgáznia:
Ma Magyarországon “földalatti gombát (triflát) csak az a személy gyűjthet, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében tartott, a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést  eredményesen elvégezte vagy az Európai Gazdasági Térség valamely szerződő államában azzal egyenértékű képesítést szerzett.
Triflát gyűjteni kizárólag a szervezeti és működési szabályzat szerint trifla gyűjtéssel foglalkozó szervezetek által tartott, a triflagyűjtésről szóló képzésen igazoltan részt vett és azon alkalmassági vizsgát teljesített kutyával (triflakereső kutya), a triflakereső kutyát alkalmazó felelősségére lehet.
Bővebben katt ide a teljes rendelet elolvásásához.

Nagyon fontos mind a gazdi mind a kutya felkészítése a triflakeresésre. Mindig szem előtt kell tartani az erdő és a benne lakó vadállatok védelmét. A kutyát végig kontroll alatt kell tudni tartani, az alap engedelmességi feladatokat tudnia kell és vadat nem űzhet az erdőben.

Hamarosan jön a ciksorozat II. része- Triflakutya tréningterv,  melyben egy 6 hetes triflakutya tanulási tervet osztok meg Veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Az oldal tartalmának másolása tilos!