fbpx

Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen V.

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Ez a blogbejegyzés a “Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen” többrészes sorozat V. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!

V. rész- Triflakutya #stepbystep 3. hét

Nehéz héten vagyunk túl. Lebetegedtem a 3. hétre, így csöppet lemaradtunk a tanulással. Azért minden tőlem telhetőt megtettem, hogy szinten tartsam az eddig tanultakat. Egy- két újdonsággal is sikerült színesíteni a gyakorlást: föld alá rejtésből keresés, keresés ismerős emberrel, kindertojásba rejtett trifla keresése. Természetesen az alapfeladatok is maradtak és a keresési protokollt a föld alá rejtések keresésre is kiterjesztettem.

A 2 alapfeladat+1 újdonság a föld alá rejtésből keresés:

  • szaglás bekapcsolása
  • keresés földön
  • föld alá rejtésből keresés


Mielőtt leírnám részletesen a héten gyakorolt feladatokat (a részletes feladatokat a TriflavadászON online kurzuson elsajátíthatod, ahol videosegédletek mentén haladva, hétről hétre taníthatod kutyusodat a szarvasgomba keresésre, professzionális tréningtervvel, segédletekkel és munkafüzettel. Látogass el a www.szimatonline.hu oldalra ), szeretnék pár mondat erejéig kitérni a kindertojás és az ismerős emberrel való keresés tapasztalataira.

Kindertojás fail
A 3. héten egyik gombász ismerősöm átküldött egy érdekes videót, melyben Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke, egy interjú keretein belül beszél a szarvasgombászásról és a triflakutyákról is. Megemlíti, hogy nagy segítség a triflakutya kiképzésében a kindertojásba rejtett szarvasgomba apportíroztatása.
Gondoltam egye fene, miért is ne?! Kipróbáljuk!


A kindertojásba elrejtettem a szarvasgombát, majd eldobtam és keresést kértem Robinsontól. Minden jól ment. Mondhatni túl jól. Viszont amint megtalálta a “zsákmányt” és ráharapott, onnantól kezdve nem volt megállás. A trifla már nem érdekelte, csak a kis sárga műanyag izé amit jó rágcsálni. Párszor még gyakoroltunk ezzel a módszerrel, de ahogy ráharapott, kinyílt a tojás, a gomba kipottyant belőle, a kutya meg elrohant a kis zsákmányával. Így valódi keresésre ezzel nem tanítom már. Több oka is van ennek. Egyrészt eddig nem harapdálta a talált gombákat, a kindertojással viszont rögtön a harapást kezdte el beépíteni a keresésbe. Nekem egész, szép, sérülésmentes triflákra lesz szükségem és nem szeretném ha rászokna arra, hogy a talált szarvasgombát is szét lehet rágni mint a kindertojást. Másrészt a kindertojás innentől kezdve jobban érdekelte mint maga a gomba. Ha kiesett a gomba a tojásból az nem számított, nagy vidáman tovább szaladt a kis sárga műanyaggal a szájában. És onnantól kezdve nehéz volt rávenni a keresésre, nagyon elment a játék irányába az egész triflázás. Egy idő után már nem a szaglását használta, hanem a feltűnő sárga tojás látványa izgatta nagyon.
Szóval ez a kindertojásos módszer nem igazán jött be nekünk. De játéknak megtartjuk mert jó móka. 🙂


Keresés ismerős emberrel: pipa
A héten már nem csak velem keresett az eb. Fontosnak tartom, hogy egy kutya ne csak a gazdája kommunikációját értse meg, és ha más kezekbe kerül a kutyám akkor a kéréseket ugyanúgy teljesítse mintha én kérném meg rá. Éppen ezért a héten már nemcsak velem gyakorolta a keresést. Viszont jelen voltam a tanításnál. A tapasztalat az volt, hogy Robinson nagyon szépen keres mással is. Ez jelzi nekem, hogy a vezényszavakat és magát a feladatot is megértette, magabiztosan tudja végrehajtani mással is.

És akkor ennyi bevezető rész után jöjjenek a feladatok. Ezeket most csak felsorolom, mivel nem változtattam rajtuk. Annyi nehezítés volt a héten, hogy újabb helyszíneken is kerestünk, nagyobb zavaró tényezők kíséretében pl. pár méterrel arrébb egy másik kutya labdázott miközben gyakoroltunk.
Illetve, ami nagy előrelépést jelentett, hogy már a föld alá elrejtett szarvasgomba keresést is bekapcsoltuk a feladatokba. Így a feldatsorunk bővült a gyakorlásunk során.
És természetesen továbbra is betartjuk a keresés protokollt, ami a vizsga engedelmesség részére is felkészíti a kutyát.




1. Szaglás bekapcsolása: Trifla szagvételezés
A harmadik héten a gyakorlások elején ül+marad feladat közben kértem a trifla szagvételezését. Csak a kezemből szagolta, hogy szagmintát vehessen a keresendő gombáról. Ezután kérésre elkezdte keresni az elrejtett szarvasgombákat. Természetesen a szóbeli dicséret és a jutalomfalat nem maradt el sosem.

2. Keresés: Trifla=zsákmány

A harmadik héten továbbra is engedelmességi feladatból kellett megoldaniuk ezt a kérést. A keresés protokollja biztonságos kereteket ad a kutyának és növeli a magabiztosságot. Minden keresés előtt feladatok, majd trifla szagvételezés, majd “KERESD” szóra indul a munka. A trifla szagvételezésnél is és trifla megtalálásánál is egyaránt szóbeli dicséret és jutalom! Erről sosem szabad megfeledkezni.

3. Keresés: Trifla=szag

A harmadik héten már nem látta a rejtés folyamatát. Várakozik míg én elrejtem a szarvasgombákat. Majd visszamegyek hozzá és “KERESD” szóra indítottam a keresést. Trifla szagvételezés minden esetben megelőzi a keresést. Találatkor pedig óriási dicséret, örömködés és jutalom. Most már szépen hozzászokott ahhoz, hogy egy gomba nem gomba. Vagyis mindig több gomba van elrejtve így addig folytatja a keresést amíg az összeset meg nem találja. Ez általában 5-6 gomba szokott lenni.

4. Keresés a földfelszín felett: Trifla=szag

A feladat a keresés protokoll szerint zajlik továbbra is, kint a szabadban: kért feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést. A nehezítés ezen a héten is annyi volt, hogy új helyszínen kerestünk, több bokor, és szerencsénkre sok avar közepette. Plusz a 3. héten már csináltam olyat is, hogy Robinson nem látta pontosan a rejtés helyét, így még több “orrmunkára” kényszerült. Találatkor pozitív megerősítés. Ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Ez a kulcsa mindennek! 🙂

6. Keresés föld alá rejtésből

A harmadik héten végre elérkeztünk a föld alóli rejtésből kereséshez. A vizsgán a triflák 2-5 cm mélyen lesznek elrejtve. Fokozatosan haladunk. A héten 1-2 cm mélységig merészkedtünk. Ez még elég könnyű feladatnak bizonyult, ahhoz hogy a kutya sikerélményt szerezzen. Plusz az ásás része nagyon élvezetesenek bizonyult a számára. Még hagyom, hogy élje ki magát benne. Később kontroll feladatokkal színesítem majd ezt a részt. Nagyon fellelkesült, hogy végre áshat, így még jobban megszerette ezt a szarvasgombás “játékot”. Találatkor sok sok pozitív megerősítés.

JÁTÉK, JÁTÉK, JÁTÉK! A tanulás végén mindig nagy játék következik, így a kutyába garantáltan pozitív élményeket tudunk plántálni.

Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a cikksorozat VI. része- Triflakutya #stepbystep 4. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!