Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen- Triflavadászkutya vizsga

Triflavadászkutya vizsga


Kicsit lemaradtam a blogírással, de ígérem hamarosan felkerül az utolsó 3 hetünk  beszámolója is. Viszont mindenek előtt jelenleg nagy boldogsággal tölt el, hogy 6 hét kemény munkája 2017.12.09-én beérett. Robinson kutyámmal sikeres TRIFLAVADÁSZKUTYA vizsgát tettünk a Magyar Szarvasgombász Szövetség és az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület szervezésében.

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ: http://szimatonline.hu/A felkészülésben óriási segítséget jelentett, hogy a Láthatatlan Póráz Módszert megismertük és Robinsont 2017. májusa óta eszerint és a saját tapasztalataimmal kiegészítve tanítom. Ez megadta a kellő alapot, amire a 6 hetes felkészülés lépéseit építeni tudtuk. Látványos és pozitív változáson mentünk keresztül mindketten. Az összhangot és együttműködést egy magasabb szintre tudtuk emelni. És úgy érzem a határ a csillagos ég. Hihetetlen érzés volt megtapasztalni azt, hogy kutyám egy idegen környezetben, ahol még sosem járt, egy stresszes vizsgaszituációban (ahol persze a gazdik izgulnak és a kutyák átveszik az izgalmi állapotot) végigkísért és megbízott bennem, a kért feladatokat pedig a lehető legjobb tudása szerint megcsinálta.Éles szituációban még sosem kerestünk ezelőtt. Mindig én rejtettem el a gombákat, spontán feladatba kapcsolást egyszer sem gyakoroltunk. Robinson a vizsga ideje alatt végig fegyelmezett volt, nagyon figyelt minden egyes rezdülésemre. Én pedig arra, hogy minden pillanatban úgy érezze, hogy játszani jöttünk ide. Amint megérkeztünk a vizsga helyszínére és kiszálltunk az autóból sétáltunk egy kicsit, majd előkerült a labda.
Egészen a vizsga kezdetéig végig tartottuk a távolságot a többi kutyától és gazditól. No nem azért mert ennyire antiszociálisak lennénk, csupán a levegőben vágható feszültség miatt. Azért mégiscsak egy vizsgahelyzetbe kerültünk, ahol az gazdik többsége a kutyájával együtt meg akart felelni az elvárásoknak. Alapból nem szeretem én sem a vizsga szituációkat. Más emberek irányítása alatt, az ő elvárásaiknak megfelelni és tudást bizonyítani sosem volt az én asztalom. Ehhez még hozzájön az is, hogy Robinson múltját ugyan nem ismerem, de valami oknál fogva érzékenyen reagál az izgatott kutyákra és az emberekben felgyülemlett feszültségre. Elég ha csak az egyik gazdi erélyesebben szól a saját kutyájára vagy esetleg rákiabál és onnantól kezdve Robin átveszi a feszültséget, félelem alakul ki majd menekülni akar a szituációból. Az pedig nem tett volna jót a keresés előtt. Ezért saját és kutyám nyugalmának érdekében tartottuk az egészséges távolságot, sokat sétáltunk és játszottunk a vizsga kezdetéig.A vizsga az #engedelmességi résszel kezdődött. Aki ezen megfelelt mehetett tovább a keresés részre. Az engedelmességi rész feladatai között szerepelt többek között a pórázon vezetés, 90 fokos szögben tett irányváltásokkal, megállásokkal. Ezen kívül volt még helyben maradás illetve várakozásból behívás is.
Az engedelmességi rész teljesítése után következett a #triflakeresés. Három szarvasgomba volt elrejtve a föld alá. Ezeket kellett megtalálni, keresésre kérni a kutyát, majd miután megtalálta a találat helyét visszatemetni. Nekünk 1 perc alatt sikerült a 3 szarvasgombát megtalálni.
Mind az engedelmességi résznél mind a keresésnél lehetett jutalomfalatot használni motivációként.
Végeredményben nagyon jó tapasztalás és jó élmény volt számunkra, mely mélyítette az egymásba vetett bizalmunkat.
Amint végeztünk a keresés résszel, egy óriásit játszottunk. És amíg az oklevelek kiosztására vártunk addig meg ment az #ereszdelahajam; a többi kutyával együtt kergetőzve vezették le a maradék energiájukat. Mire hazaértünk teljesen kipurcantunk. Nekem meg külön élmény volt felidézni a egyetemi éveim helyszínén azokat a bizonyos ELTE-s bioszos időket. 🙂És hogy a vizsga után hogyan tovább, az még a jövő kérdése. Egy biztos a #gombásznaplómban 2018-ban legalább 1 bejegyzéssel több lesz! 🙂


Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a cikksorozat elmaradt 3 része: VI. , VII. és VIII. része- Triflakutya #stepbystep 4., 5. é 6. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

Te is szeretnél triflakutyát? Keress meg bizalommal, szívesen segítek!

Vagy JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Az oldal tartalmának másolása tilos!