Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen IV.

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Ez a blogbejegyzés a “Szarvasgombász kutyát szeretnék! Triflakutya képzés egyszerűen” többrészes sorozat IV. bejegyzése. A blogsorozatban a Triflakutya képzéséről tudhatsz meg hasznos információkat: vizsgaszabályzat, tanulási terv, kiképzés lépésről lépésre 6 hét alatt. És még sok hasznos és érdekes információt osztunk meg meg a szarvasgomba keresésről. Tarts velünk! A triflakutya vizsgára hat hetünk van felkészülni. A hat hét keserédes pillanatait folyamatosan dokumentáljuk és megosztjuk a tapasztalatainkat. Célunk, hogy kedvet csináljuk ehhez a csodás, kutya-ember együttműködést igénylő tevékenységhez. Egyszóval: gombászásra fel!

IV. rész- Triflakutya #stepbystep 2. hét

Elröppent a második hét is. Voltak hullámvölgyek, új helyszínek, több gomba..
Ezen a héten elkezdtünk több triflával tréningezni. Az első héten még csak egyet kellett megtalálniuk a kutyáknak. A héten ez már 2-3 db volt. Így szépen, lassan elkezdték megszokni, hogy az első találat után is van még feladat, nincs megállás.

Egy másik változtatás, az előző héthez képest, hogy a segédeszközök használatát elkezdtem lecsökkenteni, majd a hét második felétől már nem is használtuk. A kutyák már anélkül is ügyesen megértették a feladatot. Plusz az elrejtések már 10-15 méter távolságban történtek, így az ebek kevésbé tudták behatárolni a keresés helyét, viszont még mindig szemmel kísérhették a földfelszíni rejtést. Robinson kutyámmal külön is tréningeztem minden nap, más-más helyszíneken spontán bekapcsoltam a keresés feladatába. Ezeket a “különórákat” közepesen zavart városi zöldterületeken gyakoroltuk; más kutyák látótávolságon belül voltak, gyalogosok, galambok, varjak, sőt volt hogy még mókusok is felbukkantak.  

A tapasztalatok vegyesek. Voltak olyan napok, amikor nagyon jól ment a keresés és volt, hogy alább hagyott a lelkesedésük. Próbálok figyelni rá, hogy mindig jó élmény kapcsolódjon a gombászáshoz és a gyakorláshoz. Így bevezettem továbbá, hogy nemcsak a gyakorlás végén van játék, hanem minden tanulást játékkal kezdünk. Ettől kellőképpen felpörögnek a delikvensek és ez a teljesítményükre is kihat.

A alapfeladatok kicsi változtatással és engedelmességi feladatokkal (keresés protokoll) keretbe foglalva, de megmaradt:

  • szaglás bekapcsolása
  • keresés
  • keresés földön

Továbbra is a “Kevesebb Több” elvén haladva, a keresés tanulásával töltött idő Robinsonnál naponta 3*10 perc átlagosan. De van hogy kevesebb.

+ Info ami a tanulást gördülékenyebbé teheti. Trifla=jó érzés
Fontosnak tartom hogy a trifla illata a tanulási időn kívül minél több, a kutyák számára kellemes élményt nyújtó tevékenység közben előkerüljön. Így például játék, labda, zsákmányozás, kajaidő. Ezáltal szépen lassan összekapcsolja a kutya agya a szarvasgomba illatát a jó dolgokkal.

Ennyi bevezető után jöjjenek hát a feladatok! 🙂

1. Szaglás bekapcsolása: Trifla=jutalomfalat

A második héten a segédeszköz használatát elkezdtem kivenni. Mivel a kutyák már értették a feladat lényegét így nem volt rá szükség. A fokozatokat is szép lassan kezdtük elhagyni. Ha még emlékeztek rá, a múlt héten 3 fokozata volt a szaglás bekapcsolásának (további részleteket a TriflavadászON online kurzuson. Bővebb információ: http://szimatonline.hu/.)
A hét második felében keresés előtt gyakoroltuk ezt párszor. Utána rögtön indultak is keresni.
Tehát ezt a feladatot már engedelmességgel kombinálva, beintegráltam a keresésbe. A második héten más-más helyszíneken gyakoroltunk, ez is egyfajta nehezítés volt.
Továbbra is fontos, hogy a kutyák tapasztalják a gazdi, örömét amikor sikeresen találtak egy szarvasgombát. Saját tapasztalatból mondom, hogy óriási élmény látni a kutyán, hogy élvezi ha megérti amit szeretnék tőle kérni és boldogan, sikeresen végre is hajtja.

2. Keresés: Trifla=zsákmány

Ez a feladat nagy kedvenc lett. A második héten annyiban nehezítettem a feladatot, hogy engedelmességi feladatból kellett megoldaniuk. Vagyis a keresés tevékenység kereteit megalapoztuk. Minden keresés előtt feladatot kértem tőlük. Majd szagminta vételezés és keresés. Így már nem látták az elrejtést, és több “orrhasználatra” volt szükség a megtaláláshoz. “KERESD” szóra indultak kutatni a kutyák.

3. Keresés: Trifla=szag

A keresés inkább játék mint “munka”, ez az egész szarvasgombakeresésre elmondható. Robinson imád kutatni miközben folyamatosan szimatol. Kaparással kezdte el jelezni az elrejtett gombát, magától. Aminek nagyon megörültem, hiszen a következő héttől már föld alól kell keresnie. Még minidig látta a rejtés folyamatát. És ugyanúgy keresési protokoll szerint: feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést.

4. Keresés a földfelszín felett: Trifla=szag

A feladat a keresés protokoll szerint zajlott: feladatból, trifla szagvételezéssel, “KERESD” szóra indítottam a keresést. A nehezítés annyi volt a héten, hogy különböző kinti helyszíneken, nagyobb zavarások közepette is kerestünk. De még nem túl nagy ingerek mellett, hogy a koncentrációt szintet tartsuk és erősítsük. Plusz messzebb rejtettem el a gombát, 10-15 méterre a kutyától, így már nehezebben határolta be a helyét és több “orrmunka”kellett hozzá.

5. Engedelmességi feladatok. Keresés protokoll

A második héten a kontroll feladatok több hangsúlyt kaptak, hogy megadjam a kereteket az ebeknek. Így fárasztóbb volt a feladat és jobban is kellett figyelniük. Eddig örültem, ha érdeklődést mutatnak a szarvasgomba iránt, bár továbbra is örülök persze :), de most már a triflával való viszonyuk megérett arra, hogy a nagy keresési láz és izgatottság közepette feladatokat is végrehajtsanak. Illetve mielőtt szabadjára engedem őket, megszagolják a nálam maradt gombát, majd a “KERESD” “HOL A GOBA?” kéréseket intézem feléjük és azon nyomban elindulnak.  Én ezt keresés protokollnak hívom. Megvan a keret, nem csak úgy a nagyvilágban keresnek, hanem fókuszáltabbak.

6. Levezető játék

Játék, játék, játééék! A gyakorlások legfontosabb mozgatórugója. A végén levezetjük a maradék energiát. Így garantált a jó szórakozás tanulás közben is 😉

Köszönöm, hogy velünk tartottál! Hamarosan jön a cikksorozat V. része- Triflakutya #stepbystep 3. hét,  melyben a 6 hetes triflakutya tanulási terv következő heti tanulságait, élményeit osztom meg veletek.

Van ismerősöd akit érdekelhet az a cikk? Oszd meg vele! Köszönjük a megosztásokat!

JELENTKEZZ a TriflavadászON online kurzusra. Bővebb információ:
http://szimatonline.hu/

Nézz körül facebook oldalunkon is!

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Az oldal tartalmának másolása tilos!