fbpx

HOME OFFICEBAN A KUTYÁMMAL- I. rész

Az elmúlt napok Corona virus-sal kapcsolatos eseményei, változásai nemcsak ránk, de a velünk élő házi kedvenceinkre is hatással vannak. Akár home officeban vagy, akár önkéntes karanténban ez a cikk Neked és kutyádnak született, hogy segítsen megtalálni az egyensúlyt és támpontokat adjon ahhoz, hogy az újdonsült helyzetet a kutyád és saját magad számára  egyaránt, hogyan tudod kiegyensúlyozottá és harmonikussá varázsolni. 🙂

Íme 3 tipp, első körben. 

  1. ÖNMAGADDAL KEZDD

Mondhatni egy év leforgása alatt történik átlagosan annyi változás társadalmi szinten, mint ami az elmúlt napokban jellemző volt. Ezt a sok és hirtelen jövő, gyors léptékű változást- a naponta megjelenő újabb szabályozásokat- intellektuálisan is nehéz nyomon követni, nemhogy lelki szinten feldolgozni. A hírek görgetése mellett éppen ezért érdemes a történések lelki oldalával is foglalkozni. Azon kívül, hogy a gazdi többet van otthon, a kutyád megérzi, hogy változás következett be. Mindaz ami bennünk lezajlik, az hatással van a kutyánkra is, kihat az ő állapotára, viselkedésére egyaránt.

Akár az építő jellegű beszélgetés a barátokkal, akár a meditáció, akár a sport, a jóga, egy közösség, pszichológus, coach, zene… online rengeteg lehetőséget találsz. Élj velük! A kutyádnak is azzal teszel a legjobbat, ha Te magad jól vagy.

Dr. Orvos-Tóth Noémi facebook oldalán minden nap 20:00-kor élőben jelentkezik:
https://www.facebook.com/maipszicho/videos/2659373847722217/

  1. MEGTARTÓ KERETEK

Egy olyan városban élő és lakásban tartott kutya számára, aki a hétköznapi napokon otthon ~4-8 órát egyedül tölt, a jelenleg bevezetett home office/ önkéntes karantén gyökerestül felforgathatja a megszokott napirendjét.

A kutya számára a napirend meghatározó, mivel teljes mértékben a gazdájának kiszolgáltatva éli mindennapjait. Így a kutya számára a pihenőidő és az aktív cselekvéssel töltött idő a gazdi által kialakított napi rutintól függ.

Ahhoz, hogy a kutya számára a változás gördülékenyebb lehessen, amennyire csak lehet, érdemes a kutya számára már megszokott napirendet tartani. A kutyasétáltatást továbbra is a megszokott időben tenni, a pihenőidőt és az etetést szintén. Ezek azok a keretek, melyek a kutya számára biztonságot nyújtanak és a szobatisztaságot is megtámogatják 🙂 

  1. OTTHONI JÁTÉKOK

Kutyád számára természetesen feltűnik, hogy otthon vagy, így nagyobb eséllyel “áldozza fel” a pihenőidejét egy kis játék reményében. 

A jövőre való tekintettel- amikor már vége a home office időszaknak és a karanténnak- érdemes már most a kutyát olyan módon szoktatni az új helyzethez, hogy a megszokott,- eddig otthon egyedül töltött- saját pihenőidejében továbbra is inkább a pihenésé legyen a főszerep, ne a játéké és a gazdival való aktivitásé. Tehát  kutyád tudjon melletted, a közeledben is pihenni, akkor amikor Te éppen dolgozol. Amennyiben úgy érzed, ez kutyád számára még kihívást jelent, érdemes olyan játékot adni neki amivel egyedül is el tudja foglalni magát, így nagyobb eséllyel lepihen majd.

Ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak a jutalomfalattal megtölthető játékok, szimatszőnyegek.

Íme egy lista a legjobb jutalomfalatos játékokról:

https://www.zooplus.hu/shop/kutya/jatek/intelligencia/stresszoldo/240189?gclid=CjwKCAiAo7HwBRBKEiwAvC_Q8SZqC4aPJLBoLyOBDSge5dvcDHErTXhGY8p148Re5QABZRHqrfctOhoChw0QAvD_BwE 

– https://www.petcircle.com.au/product/kong-toy-wobbler 

– https://www.baxterboo.com/p.cfm/kong-dog-balls 

– https://www.amazon.co.uk/KONG-Replay-Large/dp/B07GKVZH7P     

– https://www.zooplus.hu/shop/kutya/jatek/intelligencia/stresszoldo/782099

https://ronapet.hu/termek/szimatszonyeg/  

És ha már otthoni lét, és van időd rá, akkor akár saját kezűleg is készíthetsz kutyusodnak szimatszőnyeget. Egy korábbi cikkemben egy költséghatékony kis szőnyeg elkészítését részletesen olvashatod:

https://kutyaoktato.blog.hu/tags/szimatsz%C5%91nyeg

(A felhasznált kép forrása: https://www.facebook.com/lilix.kalandjai/?ref=py_c)

A cikk folytatatódik, figyeld a blogot a hasznos tippekért.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!