Hogyan tiltsam a kutyát? 3 tipp a szófogadó ebekért

A tiltás mindig sarkallatos pontja a kutyanevelésnek. Ahogy kapcsolatba kerülünk egy kutyával általában rögtön tudjuk, hogy mi az amit nem szeretnénk, hogy csináljon: ne ugráljon fel ránk, ne harapdálja a kezünket, ne pisiljen be a lakásba és így tovább…
De hogyan lehet elérni, hogy egy kutya ne csinálja azt amit nem szeretnénk hogy csináljon?
Hogyan lehet úgy nevelni és tanítani egy kutyát, hogy azt csinálja amit szeretnénk, hogy csináljon és mindeközben mi is és kutyánk is boldog életet tudjunk együtt élni.

 1. VEDD ÉSZRE A JÓ VISELKEDÉST!

  Ahol a figyelem ott az energia.” – ez az egyik legnagyobb bölcsesség amit a kutyák nevelésében és tanításában érdemes szem előtt tartani.
  A figyelem egyfajta jutalom, nemcsak nekünk embereknek de a kutyáknak szintúgy. Ahogy mi emberek is örülünk ha valaki figyel ránk, meghallgatja a mondandónkat, érdekli mi van velünk, úgy örül a kutyánk is amikor figyelünk rá és foglalkozunk vele. Ha akkor foglalkozunk a kutyánkkal amikor “rosszalkodik” pl. akkor mondjuk ki a nevét ha rágcsálja a szőnyeget vagy felugrál másokra, akkor úgymond a rosszalkodást “jutalmazzuk” a figyelmünkkel.
  Az általunk rossznak vélt, nem kívánatos viselkedés ne kapjon nagyobb hangsúlyt mint a jónak vélt viselkedés. A jó viselkedésre fókuszáljunk és dicsérjük, jutalmazzuk a kutyánkat, ha jól viselkedik. Vegyük észre azt a viselkedést amit szeretnénk, hogy kutyánk gyakrabban csináljon pl. ha szépen sétál mellettünk a pórázon annak adjunk figyelmet, dicsérjük így erősítve a kutyában az adott viselkedést. És ne essünk abba a hibába, hogy csak akkor szólunk a kutyánkhoz amikor húzza pórázt.


 2. TANÍTSD MEG NEKI MIT JELENT AZ ÖNKONTROLL ÉS A “NEM” SZÓ!

  Ismerős az a szituáció amikor kutyád talál valami ehetőt a földön, Te szólsz neki hogy ne tegye de ő egyre gyorsabban habzsolja ahogy közeledsz hozzá? Ez az az eset amikor az ösztönök erősebbek.  Általában akkor fordul elő ha a kutya nem megfelelő módon lett tanítva és kimaradt a lényegi pont: hogyan nyugtassa le magát és tartsa fenn a figyelmét a gazdáján egy erős inger közelében ami az ösztöneire hat.  

  Azaz a belső kontroll hiányát nem lehet külső kontrollal pótolni.

  Ha nem szeretnél mindig “küzdeni” a kutyáddal és külső kontroll módszerekkel visszafogni pl. póráz rángatás, ordibálás, büntetés stb. akkor érdemes belső kontrollt tanítani neki. Ha nincs meg az önkontroll a külső kontroll irányába tolódik el a kutya viselkedésének szabályozása (pl. póráz használata kell mert magától a kutya odaszalad egy másik kutyához ha szembe jön vele az utcán), vagyis erőből tudod csak megoldani azt, hogy “szót fogadjon”. Ez rengeteg energiabefektetés az ember részéről és gyakran a sikertelen próbálkozások miatt feszültséget szül ami a bizalmat rombolja. Ebből az ördögi körből ki lehet lépni az önkontroll megtanításával. Vagyis jutalmazzuk a kutya ösztönállapotból a nyugodtabb állapotba való “visszatérését”!
  Ha viszont megvan az önkontroll sokkal kevesebb külső kontrollt kell alkalmazni és a kutya úgymond a szabályok megtanulása után szabályozni képes önmagát, mi pedig nyugodtabban sétálhatunk vele.

  Ennek elérése: TANÍTÁS
 • bizalom kiépítése (Nincs büntetés. Ehelyett inkább segítjük a kutyát és a határait tiszteletben tartva kérünk tőle feladatot pl. ha tudjuk, hogy hajlamos élelem után kutatni, akkor inkább pórázra tesszük egy olyan helyen, ahol nagy esély van rá, hogy talál valami élelmet- amíg nem tanítottuk meg rá mit tegyen ha élelmet talál.)  
 • fokozatosság (Ne akarjunk mindent egyszerre! A tanítás során fokozatosan növeljük a távolságot, az időtartamot és a környezeti ingereket.)
 • türelem, kitartás, gyakorlás (Szánj időt a tanításra!- minél többet gyakorolsz a kutyáddal annál gyorsabban tanul.)
 • következetesség (Mindig tarts ki amellett a szabály mellett amit hoztál. A tanítás során is! Egy vezényszó=1 feladat, ne variáld a szavakat, kézjeleket!)
 • nincs büntetés (A bizalom csak akkor épülhet ki ha a kutya nem fél a gazdájától. A kutyák is hibázhatnak! A Te feladatod, hogy tanítsd, így egyre kevesebbet fog hibázni és hálás lesz az útmutatásodért. A kutya-ember kapcsolatban a tiltás egy kérés, amit a kutya vagy megcsinál vagy nem. Ha azt szeretnéd, hogy megcsinálja együtt kell működnötök. Az együttműködés alapja pedig a bizalom. Te se szívesen dolgoznál együtt egy olyan emberrel aki random megüt, ordít,  ha valamit nem jól csinálsz- ettől stresszes leszel és nagyobb az esély rá, hogy újra hibázol.)


 1. MUTASS NEKI ALTERNATÍVÁT!

  Ha nem kívánt viselkedést produkál a kutyánk, akkor nem elég csak letiltani róla. Meg kell tanítanod a kutyádnak, hogy mi az a viselkedés amit a tiltott viselkedés helyett produkáljon. Pl. séta közben élelmet talál a kutyád a földön. Már tudja mit jelent a “NEM”, rászólsz és nem eszi meg. Ezután fontos, hogy legyen egy következő lépés amire megtanítod, pl. vegye fel veled a szemkontaktust. Ez jól fókuszálja a figyelmét, mert miután kimondtad a “NEM” tiltószót, a kutyád rád fog nézni és erre építkezve már könnyebben oda tudod magadhoz hívni.

Szeretnél konkrét feladatokat megtanulni amivel a kutyád tiltani tudod?
Várunk kutyusoddal a hetenti rendszerességű 1 óra 1 téma oktatásokon, ahol feladatokon keresztül tapasztalhatod meg, milyen érzés az amikor kutyád szót fogad Neked.

Következő óra: 2018.10.07. vasárnap 9:00-10:00, Népszigeten a gyalogos híd lábánál  

További információ: https://www.facebook.com/reka.varga.kutyaoktato

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!