A kutya behívása 5 lépésben

 Avagy 5 tipp amire érdemes figyelni a behívás tanításánál.

 1. KÖRNYEZET
  A tanítást érdemes olyan ingerszegény környezetben elkezdeni, ahol a kutya figyelmét nem vonja el (vagy nagyon nehezen vonja el) más, nálunk és a jutalomfalatnál érdekesebb dolog. Főként a behívásnál a legnagyobb kihívás a környezet. Ingergazdag, szagokkal teli, hangokkal, emberekkel, más kutyákkal zavart környezetben kutyánk figyelme nehezen fog ránk koncentrálódni. A környezet és az ott zajló események úgymond érdekesebbek lesznek számára, mint mi magunk. Tehát kezdjük kutyánk tanítását olyan helyen, ami számára már ismert környezet, így figyelmét könnyebben ránk tudja fókuszálni. Később természetesen ingergazdagabb, a kutya számára nagyobb kihívást jelentő környezetben is lehet tanítani, sőt érdemes fokozni. De mindezt csak azután, miután kutyánkat magunkhoz tudjuk hívni a kisebb kihívást jelentő környezetben.
 2. ÉRZÉKSZERVEK
  Érdemes szem előtt tartani, hogy a kutyák ragadozó állatok. Zsákmányszerző ösztönük ott van bennük. A szaglásuk, hallásuk és látásuk is erre adaptálódott.
  A zsákmányszerző ösztönt és az érzékszervek képességeit figyelembe véve a kutyák tanítása nagyon jól lehet építkezni arra, hogy mindig készek, vagy így vagy úgy, élelmet szerezni.
  A behívásnál érdemes “kihasználni” a kutyák érzékszervi adottságait.

  SZAGLÁS: Jutalomfalattal könnyű egy kutyát az “orránál fogva” megvezetni.
  Hallás: A kutya nevének kimondásával könnyű a hallására hatva a figyelmét felkelteni (persze csak akkor, ha kutyánk már tudja a nevét ;). Fontos, a kutya nevét csak indokolt esetben mondjuk ki. Ha sokszor indokolatlanul mondogatjuk és sokat emlegetjük úgy, hogy nincs mögötte kérés vagy tartalom, akkor egy idő után kevésbé fog figyelni ránk.

  LÁTÁS: A kutyák a mozgás érzékelésére nagyon kiélezettek. Egy előttük elfutó kisállat pl. mókus már be tudja kapcsolni a vadászösztönt, de akár egy guruló labda is. Érdemes ennek ismeretében behívás közben mozogni így a kutyánk figyelme jobban ránk koncentrálódik, pl. hátráljunk miközben magunkhoz hívjuk. Ha csak egy helyben állunk, kutyánk figyelme könnyebben elkalandozik és nem leszünk számára annyira érdekesek mint a környezet.

  HALLÁS: Használjunk figyelemfelkeltő hívószót, ultrahanos sípot vagy füttyszót, cuppogást. (bővebben 4. pontnál olvashatsz róla).

 3. TÁVOLSÁG
  A behívás gyakorlását érdemes úgy kezdeni, hogy a kutya rövid pórázon sétál vagy csak áll mellettünk. A kutyánk és köztünk lévő távolság minimalizálásával könnyedén magunkhoz tudjuk hívni, hiszen kutyánk nem tud annyira eltávolodni tőlünk, hogy a környezet elcsábítsa. A távolság növelésével kutyánk figyelmét nehezebb visszahozni. Így hosszú pórázon akkor kezdjük el a behívást gyakorolni amikor rövid pórázon már megy. Póráz nélkül pedig akkor, amikor hosszú pórázon már megy, vagy ismert (ingerszegény környezetben) zárt helyen tanítjuk kutyánkat.

 4. HÍVÓSZÓ
  Sokszor a behívás ott bukik el, hogy következetlenül más szavakkal hívjuk oda magunkhoz kutyánkat. Érdemes kitartani és ugyanazt a szót használni a behívások alkalmával. Mondjuk ezt a szót kutyánk neve után, így ha már tudja kutyánk a saját nevét, akkor az új szóval könnyebben összekapcsolva hamarabb megérti mit is jelent az új szó.
  A másik buktató a hangsúly és hanglejtés. Ha idegesebbek vagyunk megváltozik a kimondott szó hangsúlya, hanglejtése. Ugyanígy ha szomorúak vagyunk. Ezt a kutyák megérzik,különbséget tudnak tenni. Itt lép be a tudatosság. Hangulatunktól függetlenül ugyanazzal a hanglejtéssel és hangsúllyal érdemes hívnunk a kutyánkat. Ez nagyon nehéz feladat. Éppen ezért van egy segédeszköz mellyel minden esetben ugyanazt a hangot hallja meg kutyánk, hangulattól és lelki állapotunktól függetlenül. Ez pedig a síp. Érdemes használni. Vagy ha nem is sípot, de füttyszót vagy cuppogást, amit minden esetben ugyanúgy tudunk produkálni. Ideges vagy bizonytalan emberkehez nem szívesen mennek oda a kutyák. A nyugalmat és magabiztosságot, a kiegyensúlyozottságot keresik ők is, csakúgy mint mi emberek, ők is azokhoz az emberekhez vonzódnak akben lüktet a pozitív energia. Szóval ha azt szeretnénk, hogy kutyánk szívesen kerrese a társaságunkat, mindenképpen fordítsunk kellő figyelmet saját magunk jóllétére. Akkor tudunk adni, ha van miből adnunk. 😉

 5. TÜRELEM, IDŐZÍTÉS, FOKOZATOSSÁG
  A behívást fokozatosan érdemes tanítani térben, időben és távolságban is betartva a lépésről lépésre elvet. Sok türelemmel és rászánt idővel az eredmény nem marad el.
  Térben: Eleinte ingerszegény környezetben, majd ha már ott jól megy, akkor egy fokkal nehezebb, ingergazdagabb környezetben tanítsuk kutyánkat.
  Időben: a lényeg a türelem és a kitartás, no meg a jó időzítés. Sok időbe kerül megtanítani a kutyának a behívást. Érdemes tréning időt tartani minden nap amikor a kutyával feladatokat és a behívást gyakoroljuk. A feladatok, akár lehetnek trükkök is, pozitív élményként legyenek a kutyában megerősítve, csakúgy mint a behívás. A behívás mindig pozitív élmény legyen. Minden esetben örvendjünk amikor kutyánk visszajön hozzánk és jutalmazzuk falatokkal, dicsérő szavakkal. A behívást semmiképpen ne kössük negatív élményhez. Még akkor sem ha nem jön vissza kutyánk amikor elengedjük a pórázról (pl. ebben az esetben menjünk oda hozzá, tegyük pórázra és úgy hívjuk magunkhoz, hogy egy jutalomfalatot meglengetünk az orra előtt, így már figyelni fog ránk. Végül párszor gyakoroljuk vele a behívást pórázon- és jegyezzük meg hogy kutyánk határa hol van, kisebb távolságból hívjuk vissza és legközelebb figyeljünk rá, hogy pórázon vezessük és úgy gyakoroljunk vele. Tanítsuk, ne elvárjuk hogy tudja.) Ezen kívül játszunk vele a tréning idő közben is apróbb szüneteket beiktatva. Ezzel erősíthetjük a kapcsolatot amíg a kutya kikapcsol a feladatból és pihen.
  Az időzítést külön kiemelem. Eleinte akkor hívjuk vissza a kutyánkat amikor nem vonja el a figyelmét a környezet pl. nem ás, nem kutat a földön (mivel ezekből az ösztönös állapotokból nehezebb kizökkenteni az ebeket. Ha ilyen eset merül fel akkor lengessünk meg egy jutalomfalatot a kutya orra előtt és amikor felfigyelt ránk azzal vezessük magunk felé, majd adjuk oda neki amikor odaért hozzánk.). Később már nagyobb kihívást jelentő környezetben is akkor próbáljuk meg behívni amikor még úgy érezzük, hogy kutyánk figyelmét magunkra tudjuk irányítani. A behívás legyen mindig határozott és céltudatos. Ne elégedjünk meg azzal, hogy kutyánk nem jön vissza. Tartsunk ki! Ha kell menjünk oda hozzá és egy jutalomfalattal vonjuk magunkra a figyelmét, majd hívjuk magunkhoz.
  Távolságban: rövid pórázon, majd fokozatosan hosszabb pórázon (10 méteres) gyakoroljuk kutyánk behívását. Póráz nélkül pedig akkor, ha már pórázon jól megy a behívás és mindenképpen zárt és a kutya számára ismert/ingerszegény környezetben gyakoroljunk. Később pedig fokozhatjuk a kihívásokat. 😉


  A kutyák is hibázhatnak. Ne várjuk el tőlük, hogy mindent elsőre tudjanak. Gyakoroljunk sokat velük, építsük a kapcsolatot, játszunk sokat, kössön hozzánk minél több jó élményt a kutyánk és akkor szívesen és boldogan fog visszamenni hozzánk. Hiszen tudja, hogy bízhat bennünk és jót akarunk neki.

  Egyszerre csak egy dologban nehezítsük! Pl. ha már jól megy ingerszegény környezetben rövid pórázról a behívás, akkor vagy ingergazdagabb környezetben gyakoroljuk rövid pórázon, vagy ugyanabban az ingerszegény környezetben gyakorljunk hosszabb pórázon.

 6. +1 tipp: KONTROLL vs. BEHÍVÁS
  A behívást ne keverjük össze a kontroll tanításával. A két feladat teljesen más. A kontrollnál az ösztönök (ne egyen fel a földről, ne kutasson élelem után, legyenek határok, szabályok, korlátok és keretek amikben a kutya mozoghat. De ne a behívással akarjuk megoldani azokat a helyzeteket, ahol a kutya viselkedésének kontrollálása lenne a feladat. Hanem tanítsuk meg a kontrollra, a “NEM” szóra is a kutyánkat.

  Ezt is megtanulhatjátok, ha velünk tartotok vasárnaponként az 1 óra 1 téma kutyás órákon 🙂 Várunk szeretettel! A témák hetente kerülnek kiírásra. Ha jönnél valamelyik alkalomra, itt tudsz jelentkezni a dátumot megjelölve vagy küldj üzenetet facebook-on:
  https://goo.gl/forms/mchmWCyLV7DFrVgC2
  További információk és programok:
  https://mailchi.mp/c99cecffeac6/kutyarahangolunk
  https://www.facebook.com/reka.varga.kutyaoktato/  

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Az oldal tartalmának másolása tilos!