fbpx

AGRESSZÍV A KUTYÁM- Miért?- II. rész

A problémásnak vélt agresszív viselkedés az emberi környezetben élő kutyák esetében mindig csupán egy felszíni “tünet”, egy jelzés a kutya részéről, hogy valami nincs rendben. Mélyebbre ásva, a kiváltó okot/okokat megtalálva és orvosolva, az agresszív viselkedés alábbhagy, megszűnik.

Ebben a cikksorozatban a kutyák agresszív viselkedésének kiváltó okaival ismerkedhetsz meg.

  1. BIZONYTALANSÁG

Az első részben a fájdalom és félelem került gorcső alá, mint agresszív viselkedést kiváltó okok. A félelemmel és fájdalommal is összefüggésbe hozható a kutyában kialakuló bizonytalanság, ami szintén vezethet agresszív viselkedéshez. Viszont bizonytalanságot okozhat a kutyákban az erőforrások hiánya és a következetlen nevelés is

  • ERŐFORRÁSOK HIÁNYA
    Mint minden élőlénynek a Földön, a kutyáknak is vannak alapszükségleteik. Ezek biológiai alapszükségletek:
    – levegő
    – élelem
    – víz
    – alvás
    – megfelelő hőmérséklet
    – fizikai mozgás

    Amikor ezek az alapszükségletek nincsenek kielégítve versengés indulhat meg az erőforrások birtoklásáért, hiszen az az egyed fog életben maradni aki az alapszükségleteit kellőképpen ki tudja elégíteni.
    Ez az ösztönös életben maradás a szűkös erőforrások közepette akár agresszív viselkedéshez is vezethet.
    Viszont az emberi környezetben nevelkedett kutyák alapszükségleteinek kielégítése- főként a nyugati társadalmakban- az emberektől vált függővé és ezen belül is a kutya gazdájától. A kutyák- a kóbor kutyák kivételével- nem dönthetnek szabad akaratukból a gazdájuk mellett. Nem tudnak elindulni vadászni akkor amikor éhesek, nem tudnak ivóvízforrás után kutatni akkor amikor szomjasak és így tovább. Az alapszükségleteik- és egyéb más szükségleteik, amikről később szó lesz- kielégítése minden tekintetben a gazdájuktól függ és ezt hamar meg is tanulják.
    Az erőforrások védése és az ebből fakadó agresszív viselkedés akkor alakul ki, amikor a kutya nem megfelelő ellátásban részesül. Nem kap elegendő vizet, élelmet, nem tudja fizikai energiáját levezetni, nem tud aludni pl. zajhatások miatt. Egy kiszámíthatatlan gazda mellett kiszámíthatatlan időközönként tudja a kutya kielégíteni az alapszükségleteit. Kialakulhat a bizonytalanság a kutyában és a felgyülemlett feszültség agresszív viselkedésben törhet ki vagy éppen amikor a várva várt élelemhez, ivóvízhez hozzáférést kap a kutya, elkezdi védeni. Ehhez elég ha csak az egyik alapszükséglet kielégítetlen marad vagy bizonytalan időközönként tudja a kutya kielégíteni saját alapszükségleteit.
    Például: van egy kutya akit szűk helyre bezárva több fajtársával együtt tartanak és rendszertelenül etetnek. Ebből kifolyólag éheznek a kutyák és amikor élelmet kapnak, akár egymással szemben nagy valószínűséggel agresszív viselkedést fognak mutatni. Az éheztetett kutyákra jellemző lehet az, hogy gyorsan eszik meg az ételt, túleszik magukat, védelmezik az ételt más kutyák elől vagy emberek elől is- még akkor is amikor már nem éhesek.
    Az a kölyökkutya aki megtapasztalta az éhezést és azt hogy az élelemért vagy akár a vízért meg kell küzdeni a fajtársaival, nagy valószínűséggel felnőtt korában is agresszíven és védelmezően fog fellépni a fajtársaival szemben akkor amikor élelem vagy víz van a közelében. A kölyökkor meghatározó szerepére a cikksorozat III. részében térek ki.
     
  • KÖVETKEZETLEN NEVELÉS
    Az emberi bizonytalanság és következetlenség is kialakíthat a kutyában agresszív viselkedést.
    A kutyáknak szükségük van a gazdájuk iránymutatására, magabiztosságára, vezetésére, hiszen az emberi világban rengeteg szabályt kell megtanulniuk és betartaniuk. Mindeközben az ösztönükből fakadó viselkedést meg kell tanulniuk visszafogni. 

A kutya gazdájának nevelés szempontjából pedig ez a legfőbb feladata: a kutya ösztönös viselkedését meismerni, elfogadni és megtanulni kontorollálni és kellő időközönként kontrollált körülmények között irányítva hagyni hogy a kutya megélhesse ösztöneiből fakadó természetes viselkedését.
Senki sem örül annak, ha egy kutya a városi parkban szabadjára engedve kedvére vadászik galambokra vagy ha egy juhászkutya ösztönéből fakadóan minden guruló járművet megkerget vagy csipkedni kezdi a mellette elfutó embereket.
A bizonytalan napirend és következetlen nevelés, a szabályok folyamatos változtatása a kutyában bizonytalanságot idézhet elő és ez akár agresszív viselkedést is okozhat.
Hiszen a kutyáknak nem csupán alapszükségleteik léteznek, mint ahogy nekünk embereknek sem. A kutyáknak szükségük van az ösztöneik kiélésére, a mentális aktivitásra.
Például valaki a városban border collie-t tart. A kutya kölyökkorban aranyos, mindenkivel játékos, kedves, majd ivarérést követően valami megváltozik. Elkezd csipkelődni, megugatja a bicikliseket, kergeti a futó embereket, akár fajtársaival is durván kezd el játszani ami később verekedést robbant ki a futtatóban. Innentől kezdve a gazdája már csak pórázon viszi, a kutya kezelhetetlenné válik. Ami történt az csupán annyi, hogy a munkára kitenyésztett kutya felnőtt és az ösztönös viselkedése kielégítetlen maradt a városi környezetben. A border colliek akár marhacsordákat is képesek terelni, amihez bátorság, merészség, gyorsaság szükséges és emellett olykor a csipkedés is. Mentálisan nagyon aktív kutyák és ha az ösztönös viselkedésük nincsen szabályozva, biztonságos keretekbe terelve, akkor bizony megoldják ők maguk, hogy utat törjön az ösztön és kielégítésre kerüljön.

Bizonytalanságot kelthet egy kutyában akár egy számára kiszámíthatatlan napirend, akár az hogy az ösztönei kiélésére ritkán kap lehetőséget. A nevelés, a következetesség és a szabályok kialakítása szükséges ahhoz, hogy a kutya magabiztosan tudjon élni az emberi környezetben.

Az AGRESSZÍV A KUTYÁM- Miért? cikksorozat következő részében tovább olvashatsz a kutyák agresszív viselkedésének kiváltó okairól: EMBERI TÉNYEZŐK és a KÖLYÖKKOR MEGHATÁROZÓ SZEREPÉRŐL.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!