AGRESSZÍV A KUTYÁM- Miért?- III. rész

A problémásnak vélt agresszív viselkedés az emberi környezetben élő kutyák esetében mindig csupán egy felszíni “tünet”, egy jelzés a kutya részéről, hogy valami nincs rendben. Mélyebbre ásva, a kiváltó okot/okokat megtalálva és orvosolva, az agresszív viselkedés alábbhagy, megszűnik.

Ebben a cikksorozatban a kutyák agresszív viselkedésének kiváltó okaival ismerkedhetsz meg.

Míg az első részben a fájdalom és a félelem, a második részben a bizonytalanság, addig a harmadik részben talán az egyik legizgalmasabb és legkevésbé tárgyalt okról: az emberi tényező által kiváltott agresszív viselkedésről lesz szó.

4. EMBERI TÉNYEZŐ

A kutyák őseit annak idején nem az érintések és simogatások vonzották az ember közelébe.
Annál inkább az erőforrások és azok közül is leginkább az élelem adhatott okot arra, hogy az emberhez közelebb merészkedjenek. 

Ugyanígy emberi oldalról is megvoltak az előnyei annak, hogy a kutyák ősei az emberek közelében éltek.
Eleinte feltehetőleg a biztonság, védelem más ragadozókkal szemben, később a felderítés az együttműködésen alapuló zsákmányszerzés lehetett az oka, hogy az ember már nem veszélyforrásként tekintett ezekre az állatokra.

Tehát ez a kölcsönös adok-kapok együttműködést eredményezett ember és állat között, és az idő előrehaladtával a kutyák ösztöneit a saját javunkra formálva különböző feladatok elvégzésében munkára is fogtuk őket, majd ez alapján szelektálni kezdtünk. Így alakultak ki a kutyafajták.
Minden kutyafajta más-más feladat elvégzésére lett kitenyésztve.
A küllem akkoriban másodlagos szerepet játszott, előtérben a munka és teherbírás állt:
– a nyájat őrizni kellett, terelni- a juhászkutyák, pásztorkutyák és terelők
– a rágcsálókat írtani kellett- kistestű mozgékony terrierek
– a nagytestű ragadozó vadállatokat távol tartani- nagytestű, erőteljes kutyafajták
– a vadászatban is jól jött a segítség- vadászkutyák
és sorolhatnánk naphosszat, hogy egyes kutyafajták mire és miért lettek kitenyésztve annak idején.

Az idők változnak ahogy az emberi szokások is. Az ipari forradalommal valami megváltozott, a kutyák munkájára egyre kevésbé volt már szükség. A városi környezet terjedésével az emberek egyre biztonságosabb közegben érezték magukat, távol a vadontól, a vadállatoktól már nem kell a kutyák figyelmeztető ugatása vagy agresszív védelmezése. Az üzemi állattenyésztés és a nagyipari növénytermesztés megjelenésével a kutyák szerepe méginkább megváltozott.

A mai kor embere sokszor megfeledkezik arról, hogy a kutyák valaha konkrét céllal éltek az emberek mellett, volt “munkájuk”, tevékenyen teltek mindennapjaik.

NEKED MIÉRT VAN KUTYÁD?
A legtöbb esetben a kutyák “csupán” TÁRS szerepet töltenek be. A társ szerepben viszont az ösztönök sokszor kielégítetlenül gyűlnek és feszültséget, egyre több felgyülemlett energiát generálnak abban a kutyában akinek gazdája nem veszi figyelembe a kutya fizikai és mentális szükségleteinek meglétét.

Mély önismeret szükséges ahhoz, hogy az ember aki kutyát tart tisztában legyen vele miért is vett maga mellé kutyát.
– Miért szereti jobban valaki a kutyáját mint az embertársait?
– Miért szeretné valaki mindig simogatni a saját kutyát?
– Miért lesz valaki dühös ha a kutyája nem úgy viselkedik ahogyan azt ő szeretné?
– Miért üti meg valaki a saját kutyáját ha a kutya feleszik valamit amit séta közben talált?
– Miért vezeti le valaki a dühét a saját kutyáján?
– És miért önti el a tehetetlenség érzése akkor, amikor a kutyája agresszív viselkedést mutat?  
Akár szembe nézünk önmagunkkal akár nem, kutyánk viselkedése elárulja rólunk valójában milyen emberek vagyunk. Hiszen a saját kutyánk viselkedését mi magunk formáljuk olyanná amilyen. Velünk él, velünk van kapcsolatban, a mi viselkedésünk, a félelmeink, a boldogságunk stb. mind kihat a kutyánk viselkedésére. A kutyák jól tükrözik saját gazdájuk lelki állapotát.

Az emberi bizonytalanság, következetlenség, a szabályok és a határok hiánya a kutyát szintúgy bizonytalanná tehetik, ami akár a kutya agresszív viselkedéshez is vezethet. És emellett az agresszív viselkedés tudatos vagy tudattalan megerősítése szintén kialakíthat a kutyában problémás viselkedést.


KIELÉGÍTETLEN ÖSZTÖNÖK
A kutyák az emberi környezetben a kielégítetlen ösztöneik,  következményeként agresszívvé válhatnak.
A kutyák igénylik a mentális aktivitást. Nem kielégítő számukra ha naponta egyszer vagy kétszer tálban megkapják a napi ételadajukat. A fizikai fárasztás mellett fontos a mentális fárasztás: az hogy ételért cserébe gondolkodásra legyenek késztetve.
A kutya ösztöneinek kielégítésére a közös játék és tanulás együttese célravezető. A kutya fajtájának ismeretében számos közös aktivitás közül tudsz választani, a közös aktivitásokról korábbi blogbejegyzésemben olvashatsz: https://kutyaoktato.blog.hu/2018/01/02/kutyas_aktivitasok-_i_resz
Emellett a környezetgazdagítás szintén segíti a kutyát mentálisan lefáradni. Számtalan jutalomfalatos játék, szimatszőnyeg közül lehet már választani, melyek segítségével a kutya környezete számára érdekessé tehető.

A cikksorozat folytatásában a kölyökkor meghatározó szerepéről olvashatsz.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!