fbpx

SzimatONline története

Örülök, hogy itt vagy a SzimatONline- virtualiskutyaiskola.hu oldalon. Varga Réka vagyok, biológus és kutyaoktató, és jógaoktató, a SzimatONline- virtualiskutyaiskola.hu megálmodója és megalkotója.

Bemutatkozom, hogy jobban megismerhesd az oldalt,  a munkásságomat és azt az erőszak- és büntetésmentes és egyben holisztikus szemléletmódot ami körbelengi és élteti a SzimatONline- virtualiskutyaiskola.hu online tanfolyamait, minikurzusait, és az általam tartott és szervezett online és személyes oktatási alkalmakat, kutyás programokat, workshopokat, előadásokat és kutyaoktató képzést egyaránt. 

2016-ban fogadtam örökbe Robinson kutyámat szarvasgombászás céljából. Úgy gondoltam akkor, hogy a gyepmesteri telepen megélt múltjából fakadó félénksége és szorongása nem állja majd útját annak, hogy szarvasgombász kutyává képezzem ki és együtt dolgozzunk, járjuk az erdőket.

Ebben nem tévedtem.

2017-ben elvégeztem egy kutyakiképző képzést, majd az egyetemen szerzett kutyaetológiai ismereteimet ötvözve a tanultakkal, saját kutyám kiképzése mellett más kutyákkal is elkezdtem dolgozni az általam megalkotott triflavadász kutya tanítási metódus szerint. Melyről akkoriban egy blogot is elkezdtem írni. Saját és az összes kutya tanítványom mind sikeresen levizsgázott, okleveles szarvasgomba kereső “titulust” szerzett.

Ám akadt egy hiba a gépezetben, amivel csak fokozatosan tudtam szembenézni, amit a kutyám napról napra egyre erősebben jelzett és egyértelművé tett számomra: a múlt árnyaitól és sérüléseitől, a traumáktól, kiképzéssel nem lehet szabadulni. Így hát idővel a fókuszom a szarvasgomba kereső kutya kiképzésről fokozatosan az örökbefogadott kutyák tanításának irányába terelődött. A traumák feloldása, viselkedésterápia adott új irányt, mely egyben magában hordozta a tudatos kölyökkori tanítást és a traumák kialakulásának megelőzését is. Ekkor már a hobbi célú, családi kutyák és gazdijuk tanítása vált a fő profilommá.


A kutyám fokozódó reaktív, agresszív viselkedését, ami random támadásokban nyilvánult meg más kutyák irányába, igencsak nehezen tudtam kezelni nagyvárosi környezetben. Kerestem- kutattam az okok után és a megoldási lehetőségek irányába indultam el.

Abban biztos voltam, hogy a büntetés és erőszak bármely formájával egyszer s mindenkorra leszámoltam. Tapasztaltam már eleget korábbi kutyáim mellett ahhoz, hogy tudjam mennyire távolít a póráz rángatása, a feszült séták, a kiabálás, az elvárás, a fegyelem és az ezekhez kapcsolható testi-lelki fájdalmat okozó fizikai és mentális eszközök, rugalmatlan és merev, ragaszkodáson nyugvó és félelemre építkező rendszerek.

És tapasztaltam azt is, hogy teljes bizalmat sosem érhetek el a “büntetlek és nem szeretlek, ha rossz vagy, DE jutalmazlak és szeretlek, ha jó vagy” kettősséget és kétséget tápláló tanítással. Főként nem érhetek el ilyen módon bizalmat a kutya tanítása és nevelése során, egy a kutya oldaláról, minden téren kiszolgáltatott és függőségen alapuló kapcsolatban, ami ember és kutya között napjainkban a fejlettebb országokban már túlnyomórészt jellemző.

Más minőségre vágytam: a magabiztosságra, a bizalomra, a szeretetteljes kapcsolatra, mely nem feltételekre építkezik, hanem a teljes elfogadásra. Vágytam arra, hogy tudjam mit szeretne velem tudatni a kutyám, hogy mire van szüksége, hogyan érzi magát… hogy kezdjen el kommunikálni és én értsem meg őt, akár a legapróbb rezdüléséből is. És ebből nem engedtem.


A problémák megoldása mellett egyben a kíváncsiság is vezérelt, hogy van-e másik út és ha igen, mi vár rám, ha utána járok? Hiszen a “kutyának falkavezérre van szüksége” és “dominancia fitogtatásra” 2017-ben még igencsak elterjedt és domináns szemléletmódok voltak. Talán még ma is azoknak tűnhetnek, bár az én szememben már eltörpülnek az egyéb más lehetőségek tárháza mellett, melyek új utakat törnek a kutya-ember kölcsönös és megértésen alapuló természetes kommunikációjának fejlesztésében.


Erős elhatározás vezetett ahhoz, hogy a kutyám testi-lelki gyógyulásának útját erőszak- és büntetés nélkül végigkísérjem, mind a tanítás terén mind a kutyás élet menedzselésének szempontjából.
S közben saját önismereti utamat járva emberséggel megtanuljak a kutyámmal együttműködve élni, és tanulni tőle az egységről, az egészségről, a természettel való együttélésről, a harmóniáról és egyensúlyról. Valójában arról, hogy miért is hívtam őt magam mellé? Miért is volt rá szükségem, hogy egy kutya a mindennapi életemben a társam legyen?

Évekbe telt, hogy leássak a kutyám problémájának gyökeréig, s ezzel párhuzamban a saját problémám mélységével is szembesüljek, melyre a kutyám viselkedése világított rá. Miközben tanítottam őt, tanultam magamról is, nem is keveset, és tanulok a mai napig. Ma már úgy érzem: ráleltem arra amit kerestem, megkaptam a válaszaimat a kérdéseimre, és a megoldásokat a problémákra. Mindez büntetéssel nem ment volna, ehhez a tiszta teret szükséges volt tartanom. A tiszta teret tartom a mai napig, az ügyfeleim számára is, hogy biztonságban és elfogadásban tanulhassanak a kutyájukkal együtt, a saját tempójukban. 

Ez az a szemléletmód amivel itt a virtualiskutyaiskola.hu oldalon is találkozhatsz, és követve a szimatolás útját, a gyakorlatorientált tanfolyamokon és minikurzusokon egyre mélyebben ismerheted meg a kutyád világát. Miközben tanítod a kutyádat, Te magad is tanulsz Tőle.

Az online tanfolyamok és minikurzusok éveken át tesztelt folyamatok eredményei, melyekbe beépítettem az erőszakmentes kommunikáció és a jóga eszköztárának egyes elemeit is, hogy lelkileg is töltekezhess a kutyáddal való gyakorlások során. Itt sok-sok gyakorlás vár Rád, hogy legyen tapasztalatod és magabiztos tudásod. 

Miért pont a szimatolás?

A SzimatONline tanfolyamokat és minikurzusokat a szarvasgomba keresés és szimatolás tanítása közben átélt együttműködés, a kutya jelzéseinek és a kutyák világának megértése ihlette. 

Mindezek mellett a városi környezet is nagymértékben hozzájárult a tanfolyamok létrejöttéhez. Mivel gyerekkoromat falun töltöttem, így a lakásban élés és a városi légkör mindennapos kreativitást igényelt tőlem: 

HOGYAN tudom a kutyám vadászösztöneit és mentális aktivitását kellőképpen játékos formában és biztonságos keretek között levezetni bent a lakásban és kint a városi környezetben? Erre pedig az irányított SZIMATOLÁS tanítása lett a válasz.

Miért pont a virtuális térben?

Falun nőttem fel, a tudásért cserébe mindig is ingáznom kellett, így költöztem Budapestre is, tanulni. A fővárosban tapasztaltam meg először azt, hogy  mennyit számít az elérhető tudás, annak szabadabb áramlása, a különböző kultúrák találkozása, megannyi lehetőség adott a tudás megosztása által.
Manapság ingázás, utazás nélkül tanulni, otthoni környezetben a virtuális tér adta tanulási lehetőségekkel már nincs akadály. 

A világ több országában is tanítok és tanítottam kutyákat online (Franciaország, Monaco, Egyesült Államok, Anglia, Ausztria), és én magam is több online kurzuson, tanfolyamon vettem már részt különböző területeken magyarul és angolul egyaránt (nyelvtanulás, kutya testtudat fejlesztése, jóga), sőt a sikeres matematika érettségimet is egy online érettségire felkészítő kurzusnak köszönhettem annak idején. Tapasztaltam meg a tanulásnak ezen hatékony módját és különböző online önismereti folyamatok (terápia, coaching) pozitív hatásait is.

Ugyanakkor törekszem az egyensúlyra e téren is. Ezért az online tanfolyamok és minikurzusok mellett időszakos workshopokon, egyéni és csoportos tréningeken, elvonulásokon, kutyaoktató képzésen személyes keretek között is találkozhatsz velem.

Kattints a számodra aktuális lehetőségre!

A SzimatONline- virtualiskutyaiskola.hu az erőszak- és büntetésmentes tanítási technikák iránt érdeklődő, tudatos gazdik kutyaiskolája az online térben.

A SzimatONline feladatai tudatosan összeállított gyakorlatok, a tudományos kutatások eredményeit is figyelembe véve. A jelenlét és a tudatosság jegyében, erőszak- és büntetésmentes kutyaoktatási technikákkal.

 

Szeretettel várlak tanulni és fejlődni a kutyáddal együtt,
Varga Réka biológus, kutya- és jógaoktató


#tudatosság #jelenlét #önismeret #szeretet #bizalom #együttműködés
büntetésmentesen és erőszakmentesen a #kutyaoktatás -ban.

Az oldal tartalmának másolása tilos!