fbpx

Ki a kutyaoktató? Ki a kutyatréner? Ki a kutyakiképző?

Ez a cikk segít Neked abban, hogy tisztábban lásd a fogalmakat ha kutyákkal szeretnél foglalkozni. Kiváltképp, ha kutyaoktató szeretnél lenni és kutyaoktató képzést keresel. Továbbá a cikk elolvasása segít, hogy kutyás  gazdiként tudd, milyen céllal érdemes megkeresni egy kutyaoktatót, egy kutyatrénert vagy egy kutyakiképzőt.
Fontos azonban tudni, hogy a cikk irányadó, és nem garantálja, hogy a kitűzött célnak megfelelő szakember azzal a fogalommal illeti magát a szakmájában, ami a cikkben olvasható. A fogalmak nem egységesen használatosak a köztudatban és a kutyás szakemberek körében, a határok meghúzása egyéni. Javasolt egyes szakemberek munkásságáról előre tájékozódni, hogy a megfelelő kutyaoktató vagy kutyatréner vagy kutyakiképző szakember tudjon segíteni a kutya tanításában az elérendő célnak megfelelően. 

Kutyaoktató, kutyatréner, kutyakiképző… A fogalmak keverése a mai napig igen gyakori, még a kutyákkal foglalkozó szakemberek és képzéseket kínáló kutyaiskolák körében is. Nem véletlen, hiszen a kutyatartók problémái és igényei szinte robbanásszerűen változtak az elmúlt évtizedekben. A kutyákkal foglalkozó szakembereknek a változásokat követni, az újabbnál újabb kutyás problémákra gyógyírrel szolgálni, folyamatos tanulást, és innovatív megoldásokat kínáló kutyás szolgáltatások kialakítását igényli.

Első körben lássuk ki a kutyakiképző? 

Kutyakiképző az, aki valamely munka elvégzésére készíti fel a kutyát.

A kutyáknál a leggyakoribb munkák például a katonai és rendőrségi szolgálatban, vadászatban, terelésben, az emberek képességeinek fejlesztésében, terápiában, kísérésében segédkezés. Megannyi árnyalata létezik a munkakutyák tevékenységeinek. A teljesség igénye nélkül:
– őrző- védő kutyakiképzés

– keresőkutya kutyakiképzés (pl. eltűnt emberek felkutatása – mantrailing kutyakiképző, szarvasgomba keresés vagy triflavadászat, drogkereső kutyák)

– vadászkutya kutyakiképzés (pl. kilőtt nagyvadak keresése vércsapa mentén, vadak hajtása, kilőtt apróvadak apportírozása)

– nyájat őrző vagy terelőkutya kutyakiképzés

– segítő kutyák kutyakiképzése (pl. vakvezető, rohamjelző, terápiás kutya stb.)

A kutyák tanításának tudománya alapvetően a munkakutyák világából nőtte ki magát, ahogy az egyes kutyafajták célzott tenyésztése is eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a minél jobb munka képességű kutyák egyre hatékonyabban tudjanak tanulni és feladatokat végrehajtani vezényszavakra, kézjelekre. Idegrendszerük és fizikumuk egyaránt bírja a terhelést, hogy minél változatosabb környezetben is képesek legyenek az embert szolgálni munka közben.

Ekkor válaszd a kutyakiképző képzést és ekkor válaszd a kutyakiképző szolgáltatást:

Összefoglalva: kutyakiképző képzést érdemes keresned vagy kutyakiképzőt érdemes keresned, ha…

Kutyakiképző képzést érdemes keresned, ha a munkakutyák világa érdekel. A kutyaoktató képzés ez esetben nem neked való.
Kutyás gazdiként kutyakiképzőt pedig akkor válassz, ha a konkrét célod egy adott munkára kiképezni a kutyádat – az általad meghatározott célnak megfelelően érdemes kiválasztanod a leendő kutyádat is. Egy kutyaoktató ez esetben NEM TUD neked segíteni.


Lássuk ki a kutyatréner?

Kutyatréner az, aki valamely kutyás sportra készíti fel a kutyát vagy szórakoztató célzatú feladatok bemutatására.

A cél általában egy megmérettetésre felkészülés, ahol másokkal versenyezve tudjuk összemérni kutyánk tudását és képességeit, mely remélhetőleg versenyhelyzetben is tükrözi a kutya tréningezésébe, (más néven “coach”- olásába) befektetett időt és energiát. A különböző kutyás sportok és a cirkuszi kutyás trükkök is a kutya tréningezése alá tartoznak, melyeknek célja a szórakozás, szórakoztatás és a közösségi élmény erősítése. A teljesség igénye nélkül: 

– coursing kutyatréner (agárverseny vagy hobbi kutyák versenyeztetése)

– dogdancing kutyatréner (kutyás tánc)

– agility kutyatréner (kutyás akadálypálya)

– obedience kutyatréner (engedelmesség)

– dog frisbee kutyatréner (kutyás frizbi)

– treibball kutyatréner (labda terelés: kifejezetten terelőkutyák számára kifejlesztett hobbi célú terelés tanítása nagy méretű felfújható labdákkal)

– trükkök tanítására specializálódott kutyatréner (pl. cirkuszi előadásokra)

– hobbi célú mantrailing kutyatréner (ember keresés)

Ezek a kutyás aktivitások javarészt a kutya ösztöneinek hobbi célú levezetésére épülnek, de nem mind szolgája ezt a célt. Van kutyás sport, ami a munkakutyák világából nőtte ki magát és hobbi célt szolgál. A kutyatréner törekszik a biztonságra, az ember alkotta keretek között, ember által alkotott szabályrendszer szerint, általában adott helyszínhez vagy tárgyhoz kötve segíti a kutya- gazdi párost a feladatok sikeres végrehajtásában. A versenyszabályok és a versenyek adnak teret megmérettetni az ember- kutya páros képességeit és tudását. A kutyatréner útmutatása edzések formájában járul hozzá a gazdi- kutya páros sikereihez. 

A kutyatréner ugyanakkor segíthet abban is, hogy iránymutatásával minőségi kutyás időtöltésre tanítsa meg a gazdi- kutya párost, akik hobbi célból, nem versenyszerűen, de szeretnék megtapasztalni egyes kutyás aktivitások jótékony hatásait.

Ekkor válaszd a kutyatréner képzést és ekkor válaszd a kutyatréner szolgáltatást:

Összefoglalva: kutyatréner képzést érdemes keresned vagy kutyatrénert érdemes keresned, ha…

Kutyatréner képzést érdemes keresned, ha a hobbi vagy verseny célú kutyás sportok világa érdekel. A kutyaoktató képzés ez esetben nem neked való.
Kutyás gazdiként kutyatrénert pedig akkor válassz, ha a konkrét célod egy adott kutyás sportra kiképezni a kutyádat, legyen szó hobbi célról vagy versenyzés céljából – az általad meghatározott célnak megfelelően érdemes kiválasztanod a leendő kutyádat is. Egy kutyaoktató ez esetben NEM TUD neked segíteni.


És lássuk ki a kutyaoktató?

Kutyaoktató az, aki a kutya szocializációjában és a vadászösztönök biztonságos levezetésében ad iránymutatást a mindennapi kutyás életben, olyan kutyák és gazdáikat segítve ahol a kutya családtagként él az emberrel együtt, akár munkakutyák és gazdáik munkán kívüli életének harmonizálásában is segít.

Továbbá segíti a kutyás gazdikat a hétköznapi kutyás élet kihívásait könnyedén kezelni, és különböző kutyás problémákra tud megoldást nyújtani. Általánosságban a családi kutyák tanításában, a tudatos kölyökkori, felnőtt- és senior kori tanításban ad iránymutatást. Segíti a gazdi- kutya páros kommunikációját felépíteni és megtalálni számukra az ideális közös aktivitást. Összességében segít megtanítani, hogy a kutya szót fogadjon a mindennapi élet során, és a békés együttéléshez nélkülözhetetlen együttműködésre nyitott legyen az emberrel. A kutyaoktató tevékenysége a mindenkori kutyás gazdik szükségleteihez igazodik, éppen ezért folyamatosan új ismeretekre van szüksége ahhoz, hogy a felmerülő kutyás problémák összefüggéseit átlássa, és megoldást tudjon nyújtani különböző szolgáltatások keretein belül. A teljesség igénye nélkül a kutyaoktató segít:
– a kutya tanításában, szocializációjában kutyaoktató (kölyökkutyák fajta- és fejlődéstudatos tanítása, felnőtt- és senior kutyák tanítása)

– kutya vadászösztönének tudatos levezetésében kutyaoktató (a hétköznapi életbe ültethető kutyás aktivitások tanítása)

– menhelyi/ örökbefogadott kutyák rehabilitációjában és szocializációjában kutyaoktató

-családi kutyák ideiglenes felügyeletében kutyaoktató (kutyasétáltatás, kutyapanzió, kutya napközi)

– kutya viselkedésének megismertetésében kutyaoktató (hobbi célú kutyás programok szervezése)

– felmerülő kutyás problémák megoldásában kutyaoktató (pl. reaktív viselkedés: agresszív viselkedés, félelem feloldása)

A kutyaoktatás területén gyakran megfigyelhető a specializációdás egy-egy probléma megoldására pl. szeparációs szorongás feloldására, kölyökkutya tudatos tanítására és így tovább. Olyan, a modernkori emberi környezet és életmódból fakadó, újkeletű problémákra ad kreatív és innovatív megoldásokat, melyek a kutyatartók számára kihívást jelentenek.

Ekkor válaszd a kutyaoktató képzést és ekkor válaszd a kutyaoktató szolgáltatást:

Összefoglalva: kutyaoktató képzést érdemes keresned vagy kutyaoktatót érdemes keresned, ha…

Kutyaoktató képzést érdemes keresned, ha a hobbi célból tartott kutyák szocializációjának világa és az optimális kutyás életmód megteremtése érdekel. A kutyaoktató képzés ez esetben neked való.
Kutyás gazdiként kutyaoktatót pedig akkor válassz, ha a konkrét célod a kutyád megfelelő szocializációja, a kölcsönös kommunikáció felépítése, az élethelyzetek könnyed kezelése, és az életmódodhoz igazodó aktivitások tanítása a kutyának. Ebben az esetben is előnyös, ha már előre meghatározod a célodat a kutyás életmóddal kapcsolatban – az általad meghatározott célnak megfelelően érdemes kiválasztanod a leendő kutyádat is. Egy kutyaoktató ez esetben TUD neked segíteni.


Mi az erőszakmentes és büntetésmentes kutyaoktatás?

A kutyaoktatás egyik ága az erőszakmentes és büntetésmentes kutyaoktatás, mely az együttműködő kommunikációra építve törekszik segíteni a kutyának, hogy a természetesen nyugodt mentális állapothoz kapcsolódni tudjon. Emellett a természetes egyensúlyra való törekvésben, a vadászösztönök játékos megélésében segítjük a kutyát a tanított feladatokkal és játékokkal.


Eldöntötted, hogy kutyaoktató szeretnél lenni? Vagy segítő szakemberként szeretnéd a kutyás ügyfeleidet kutyaoktatással támogatni?

Nézd meg a SzimatONline kutyaoktató képzés -ét! Ismerkedj meg a SzimatONline KUTYAOKTATÓ KÉPZÉS -ével. Kattints a gombra!


Gazdiként megismerkednél a 100% erőszakmentes és büntetésmentes kutyaoktatás gyakorlati oldalával?

Kezdd a tanulást SzimatONline a “Kutya tanítása erőszak- és büntetésmentesen tudástár” minikurzuson! Kattints és tapasztald meg a gyakorlatban milyen hatékonyan tudod tanítani a kutyádat otthon, 5-10 percben a kutyaoktatás segítségével!

A SzimatONline kutyaoktatás, közösség, inspiráció és gyakorlati tanulás a kutyáddal együtt, ahol a személyes fejlődésed is teret kap. Egyensúlyban a természet ritmusával és a tudományos kutatások eredményeivel. 100% erőszakmentes és büntetésmentes tanítással a stresszmentes kutyás életért.

Szeretettel várlak tanulni a kutyáddal együtt,

Varga Réka biológus és kutyaoktató
#tudatosság #jelenlét #önismeret #szeretet #bizalom #együttműködés #erőszakmentesen és #büntetésmentesen a kutyaoktatásban

Az írást olvashatod a kutyaoktatoblog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon is. Minden jog fenntartva! A szöveg másolása, többszörözése, magán- és üzleti célú felhasználása tilos a szerző, Varga Réka, írásbeli beleegyezése nélkül. A kutyaoktato.blog.hu oldalon és a virtualiskutyaiskola.hu/blog oldalon található cikkek linkje szabadon megosztható, ugyanakkor a tartalmak másolása, egy-egy részlet kiragadása tilos a szerző írásbeli engedélye nélkül. A jogtalan felhasználás jogi következményeket von maga után.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!