fbpx

KARANTÉNBAN A KUTYÁMMAL

Noha a mai napig kötelező karantén ugyan nincs érvényben, a kijárási korlátozás azonban hatással lehet a Te életedre, és ezáltal a kutyusod életére is. Akár  éppen ebben az időszakban csöppent az életedbe egy kölyökkutya, vagy felborult a megszokott napirend, változott a sétáitok mennyisége, a kutyusod szociális élete sem a megszokott intenzitású mostanság…
Ebben a cikkben nemcsak a korlátozások következményeinek kutyákra gyakorolt hatásáról olvashatsz, hanem tippeket is kapsz mire érdemes most fokozottan figyelned, akár kölyökkutyával, akár felnőtt kutyával éled meg ezt az időszakot.

Már lassan egy hónapja, ahogy a tavasz elkezdte bontogatni a szárnyait és virágzik a természet, az emberi nyüzsgés egyik napról a másikra hagyott alább. A kezdeti változásokhoz fokozatosan megindult az alkalmazkodás, és mondhatni az otthonlét mára már megszokottá vált. A városokban csendesebbek lettek az utcák, kevesebb autó jár az utakon, tisztán hallani a madarak csicsergését még a korábban forgalmas belvárosi utcákon is. A levegő kitisztult és mintha a virágok soha nem érzett módon hirdetnék a tavasz megérkeztét, olyan intenzitással ontják illatukat a levegőbe, vagy csak a szmog lett kevesebb. Ahogy az emberi rohanás alábbhagyott, a természet úgy kúszott vissza a városok szívébe és a kutyasétáltatások minőségébe is. 

Ami jelenleg a világban és körülöttünk történik az kihat Ránk emberekre és ezáltal a kutyánkra egyaránt. Ez eddig is így volt persze, DE…
mi is lehet az ami jelenleg kutya szemmel egyik napról a másikra megváltozott?

1. INGEREK

A városi környezetben élő kutyákat sokkal kevesebb inger éri jelenleg, mint azt már korábban megszokták. Kevesebb zajnak vannak kitéve, kevesebb emberi kontaktusnak és megeshet, hogy kevesebb kutyával érintkeznek mint korábban. 

Jelenleg a felhívásoknak köszönhetően, egy “cuki” kutya láttán, emberi oldalról az első gondolat már nem a; “jaj, de aranyos, simogassuk meg!”, hanem inkább a továbbsétálás és elkerülés. 

A játszóterek bezárásával egyidejűleg a parkokban alábbhagyott a gyerekek nyüzsgése, és csakugyan az iskolák és a munkahelyek otthoni kirendeltségével a gyalogos forgalom is csökkent, amihez a turizmus visszaszorulása még inkább rásegített. 

Kutyaszemmel ez maga a természetes működéshez való visszatérés időszaka, amikor az érzékszervek kicsit “megpihenhetnek” a városi forgatag lecsendesedésével.

A zajérzékeny, félénk és/vagy reaktív kutyusok számára ideális nyugalom időszaka lehet ez (és nem mellesleg kitűnő alkalom a tréningezésre, hogy a viselkedésproblémák oldódhassanak- de erről a következő cikkben olvashatsz).

2. EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ

Lehet azon szerencsések közé tartozol, akik több időt tudnak mostanság együtt tölteni a kutyusaikkal. Akár otthonról dolgozol, vagy nem jársz el annyiszor otthonról, az utazáson megspórolt időt a kutyád mellett tudod tölteni. Ez kutyusodnak is hamar feltűnik és elég 2-3 hét, hogy megszokottá váljon számára ez a már-már idilli időszak, amikor szinte nem tölt egyedül otthon annyi időt mint korábban, és a gazdi intenzívebben van jelen a mindennapok során az ő életében. Az otthoni eddig megszokott pihenőidőt, lehet hogy most játékkal próbálja elütni, többször keresi a társaságodat és a közös aktivitást Veled.
A lakásban egyedül töltött időt a kutya a pihenőidőhöz tudja kapcsolni (megfelelő napirend kialakításával és a kutya szeparációra tanításával), ha viszont most több időt vagy otthon, lehet, hogy a kutyusod “beáldozza” a pihenőidejét egy kis játék reményében, és ezáltal könnyen alakulnak ki olyan új szokások nála, melyek a későbbiekben- amikor a korlátozások ideje lejár, és várhatóan ismét több időt fog egyedül tölteni a lakásban, akkor- is megmaradhatnak és emiatt könnyen túlreagálhatja az egyedüllétet; ez akár szeparációs szorongáshoz is vezethet.  (Ennek megelőzésére már a mostani időszakban  érdemes tudatosan felkészülni, mivel utólag több energia és idő feloldani egy viselkedésproblémát, mint megelőzni annak kialakulását- erről a KARANTÉNBAN A KUTYÁMMAL blogcikk következő részében bővebben olvashatsz.).

3. NAPIREND ÉS TANÍTÁS

Az előző bekezdésben leírtak mentén tovább haladva, a kutyusod napirendjében egy biztos változás már az is, ha jelenleg több időt töltesz otthon, mint ami eddig megszokott volt a számára. Emellett, ha a napi rutinjában, akár a séták számában vagy a sétaidők hosszában változást vezettél be, az már hatással lehet a viselkedésére. Akár ha önkéntes karanténban vagy, vagy tartod a bevezetett kijárási tilalmat, a kutyusod mindenképpen érzékeli a változást a séták során, és mivel jelenleg (városi környezetben) a megszokottnál kevesebb inger éri őt is a séták alkalmával, így lehet energikusabb a megszokottnál, főleg ha a séták hosszát is lerövidítetted, és akár kevesebbet jártok már más kutyák társaságába, kutyafuttatóba, kutyaiskolába.
Kutyusod megszokott napirendjét viszont érdemes megtartanod, ezzel is segítve őt hogy a változásokat könnyebben fogadja, illetve a korlátozások feloldása után gördülékenyebben vegye fel a régi rutint. De ha változtatsz is a napirenden, akkor az alap kereteket érdemes megtartani (a napirend kialakításáról és tervezéséről a KARANTÉNBAN A KUTYÁMMAL  blogcikk második részében olvashatsz). 

4. TANÍTÁS

Akármilyen okból szabadult most fel időd és azt a kutyusodra szánod, akkor ideális terep lehet ez a mostani időszak a tanítására. Rengeteg #karanténkihívás és hasznos ötlet árasztotta el az internetet. Akár WC- papír gurigák átugratásáról, akár trükkök tanításáról legyen szó, vagy online szimatkurzusról, a kreativitás új dimenziókat nyitott meg a kutyával otthon töltött idő tekintetében. 

Ha viszont nem csak szórakozásból tanítanád a kutyusodat, most kevesebb lehetőséged nyílhat erre személyes keretek között. A kutyaiskolák többsége a csoportos kurzusokat, de még az egyéni tréningeket is szünetelteti és a kutyatrénerek többsége is szünidőt fújt, hogy a jelenlegi helyzetben ajánlott, minél kevesebb érintkezést betartva, segítsék a járványügyi helyzet mielőbbi lecsengését.
(kutyusod mentális fárasztásáról és a megfelelő tanításról a KARANTÉNABAN A KUTYÁMMAL  cikk második részében olvashatsz bővebben) Mondhatni ez a helyzet nem kedvez a kölyökkutyáknak, hiszen ők azok akik olyan érzékeny szocializációs időszakban vannak, hogy a korai tanítással rengeteg viselkedésprobléma kialakulása előzhető meg. Ráadásul városi környezetben a jelenlegi kevesebb inger szintén ahhoz vezethet, hogy később nehezebben szokhatják meg a zajt, a nyüzsgést és a tömeget, más kutyák társaságát és a szeparációs szorongás is könnyen kialakulhat, ha a kiskutya nincs idejében megtanítva az egyedüllétre.
Ha kölyökkutyád van, akkor nem érdemes a tréninget halogatni. A tanítás egyfajta befektetés a jövőbe, és könnyebb egy viselkedésprobléma kialakulását megelőzni mintsem később feloldani.
Csatlakozz az online Kölyökkutya tanfolyamhoz, hogy megfelelő tanítással a Te kiskutyádból is boldog és kiegyensúlyozott felnőtt kutya válhasson.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Facebook

Az oldal tartalmának másolása tilos!