Kik a Force-Free Dog Training Úttörői?

Büntetésmentesen a felszabadult és boldog kutya-ember kapcsolatokért.

A büntetés- és erőszakmentes kutyaoktatás/nevelés/tanítás/kiképzés úttörői:

1.Linda Michaels M.A., Del Mar Dog Training

elképzelése szerint, a kutyák viselkedésproblémái a szükségleteik megértésével és kielégítésével könnyen kiküszöbölhetők. Ha egy nem kívánt viselkedést meg szeretnénk változtatni csupán tisztában kell lennünk az alapokkal és az egymásra épülő szükségletekkel. Az emberi Maslow- piramishoz hasonlóan, a kutyák szükségleteit piramis formájában ábrázolja.

Ennek tükrében hamar nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy milyen kielégítetlen szükséglet állhat a probléma hátterében. Elég belegondolunk abba, hogy egy munka vérvonalas kutyát – akinek az ősei a tenyésztés során arra lettek szelektálva, hogy egyhuzamban több órát is képesek legyenek dolgozni (pl. örző-védő, terelő) – szobakutyaként tart valaki városban, akkor a kielégítetlen kognitív szükségletei hamar viselkedésproblémában ütközhetnek ki (pl. rombolja a lakást, agresszív lesz stb.)

HDN (HIERARCHY OF DOG NEEDS)

  • biológiai szükségletek: friss víz, megfelelő táplálék, elegendő mozgás, levegő, kielégítő alvás, búvóhely, megfelelő hőmérséklet, gyengéd ápolás (szőr, karom stb.), kíméletes orvosi ellátás,
  • érzelmi szükségletek: biztonság, szeretet, bizalom, következetesség, jóindulatú, motiváló vezető
  • szociális szükségletek: kötődés emberekhez, kötődés kutyákhoz, közös játék emberekkel, közös játék kutyákkal
  • erőszakmentes tanítás: vezetés, megelőzés, pozitív megerősítés, differenciális megerősítés, klasszikus kondícionálás, ellen- kondícionálás, deszenzitivizáció
  • kognitív szükségletek: választási lehetőség, újdonságok, probléma megoldás

teljes cikk: http://kutyaoktato.blog.hu/2017/08/30/eletre_nevelve

2. Dr. Sophia Yin

Vallotta, hogy a dominancia alkalmazása olyan atmoszférát teremt, melyben megjelenik a félelem és a versengés kutya és embere között. Mindez rombolja a kutya-ember kapcsolatot és állandó konfliktust szülhet.
Viszont megértve a kutyát és azt, hogy mi az ami motiválja őt, az ember egy teljesen más szinten lesz képes kapcsolódni a kutyához és bizalmon alapuló kapcsolatot alakíthat ki vele. 

“Learn to lead like a leader in a dance” 

https://drsophiayin.com/philosophy/

3. Ian Dunbar
Gondolatai már 2008-ban is az erőszakmentes kutyanevelésről szóltak és jóval megelőzték korunk gondolkodását a kutyákról. A büntetés fontosságát azonban ő még kiemeli. Ma már büntetésmentesen nevelt kutyák tucatjai bizonyítják, hogy a legerősebb kapocs ember és kutya között a bizalom, ami magával hordozza az együttműködést. A bizalmat viszont a büntetés rombolja, akár már egy alkalom is…

“A kutyanevelés tekintetében a félelem és az erőszakból való cselekvés további viselkedési problémákat is szülhet, illetve az effajta büntetés arra sarkallja a kutyát, hogy kerülőutat találjon, kicselezzen, kiskapukat kezdjen el használni, ezzel megtalálva a rendszerünk gyenge pontjait, és megkockáztatva az esetleges büntetést. Szóval folytatni fogja azt a cselekvést vagy viselkedést amiről letiltottuk. Így örökös harc alakul ki a kutyánkkal.”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=GOW0IKO_zfM

4. Dömötör Júlia, Láthatatlan Póráz Módszer és Program

A Láthatatlan Póráz Módszer és Program arról szól, hogy kutyánkat elsősorban szavainkkal, mozdulatainkkal tudjuk irányítani, ne a pórázt rángatva húzzuk, vonjuk őt, ne kelljen kiabálnunk vele. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy tanuljunk kutyául, megértsük, a kutyánknak mi a fontos és elfogadjuk, hogy a változáshoz előbb változtatnunk kell. Mindebben nagy segítségünkre lehetnek a “Láthatatlan póráz” program paradigmaváltó gondolatai.

“A kutya nem a póráz végére született!” – bár a legtöbb gazda ott érzi biztonságban kedvencét.


A Láthatatlan Póráz Módszer és Program nem alkalmaz erőszakot és büntetést. A tanítás lépésről lépésre felépítve segíti a kutyus és gazdi közötti bizalom kiépülését és az együttműködő kapcsolat kialakítását. A kutya is és gazdi is elkezd egymásban bízni, valódi társakká válnak és olyan biztonságot jelent ez a kutya számára, melyben boldog és teljes életet tud élni.


5. Soós Gabriella, habilitációs kutyakiképző, UnDOGmatik

Erőszakmentes kutyaoktatás, pozitív megerősítés, tudományos háttér. Érdemes a cikkeiket olvasni és a blogot követni.

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Az oldal tartalmának másolása tilos!